Am atras atentia in nenumarate articole cu privire la faptul ca municipalitatea are obligatia prin lege sa asigure conditii pentru desfasurarea actului didactic in conditii normale. Adica trebuie sa intretina cladirile scolilor, sa asigure material didactic etc. Am prezentat in materialul acesta situatia dezastruoasa in care se afla curtea acestei scoli.

Acum, aceasta conducere atat de (in)capabila, prin comitetul scolii, doreste strangerea de fonduri pentru consumabile. Ceva de genul 1 leu pentru… zgaiba sa-i scuture! Mai exact, au stabilit in sedinta comitetului sa se dea cate un leu/elev pentru consumabile: toner, hartie etc. Nu discutam aici de valoarea sumei, ci de principiu si mai ales de legalitatea acestei decizii. Mai grav este ca plata nu a fost stabilita ca optionala! Invatatoarele care nu reusesc sa stranga bani de la toti elevii sunt puse in situatia de a completa ele suma, in caz contrar: “ori dați, ori nu veniți la noi să cereți sau sa folositi aparatura”.

Oare oamenii astia nu si-au amintit ca “fondul scoli/clasei” este ilegal si ca altii au umblat pe la DNA in urma unor astfel de decizii?! Pe langa faptul ca aceste decizii ar trebui sa fie voluntare, ne intrebam cate chitante au emis pentru fiecare leu incasat de la elevi?

Regulamentul scolilor interzice in mod expres atat implicarea elevilor sau a personalului unitatii de invatamant in strangerea fondurilor, cat si constituirea fondurilor (cum ar fi cel de protocol) pentru derularea examenelor/evaluarilor nationale.

Exista Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5079/2016 care prevede: „Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți NU ESTE OBLIGATORIE”.

Sa nu uitam ca in Romania invatamantul este “GRATUIT”…