Cinci persoane bănuite că ar fi exploatat prin muncă minori au fost reţinute şi o sumă importantă de bani a fost ridicată, în urma unor percheziţii care au avut loc pe raza judeţului Mureş şi care au fost efectuate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tîrgu Mureş şi procurorii DIICOT, se precizează în comunicate de presă remise de IGPR şi DIICOT.

Potrivit surselor citate, în data de 20 martie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tîrgu Mureş au efectuat două percheziţii domiciliare la locuinţele a cinci persoane, din judeţul Mureş, bănuite că ar fi comis ‘infracţiuni de trafic de minori, în scopul exploatării prin ţinere în sclavie/aservire pentru datorii’.

În cauză există suspiciunea că, începând cu anul 2013, persoanele respective au dezvoltat un sistem de obţinere ilicită a unor sume importante de bani, prin obligarea mai multor persoane din comunitatea rromă să le ofere împuternicire pentru a ridica alocaţiile de stat pentru copii minori şi ajutoarele sociale primite de către aceştia, totul în numele recuperării unor pretinse datorii.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a reieşit că inculpaţii acordau împrumuturi cu dobândă extrem de mare, respectiv 100% pe lună, pe care persoanele împrumutate, a căror venituri se bazau exclusiv pe alocaţiile de stat primite pentru copii minori şi pe ajutoarele sociale, nu le puteau achita.

Pentru recuperarea sumelor împrumutate, inculpaţii îi obligau pe debitori să le cedeze drepturile de a ridica alocaţiile de stat primite pentru copii minori şi ajutoarele sociale, ‘ajungând astfel la abuzuri fizice asupra debitorilor şi la lipsirea totală a acestora de orice mijloc de existenţă’.

În cazul în care nici aceste sume de bani nu erau considerate suficiente de către persoanele cercetate, acestea ar fi obligat copiii minori ai debitorilor să trăiască şi să muncească efectiv în gospodăriile acestora, până la momentul în care se considera stinsă datoria părinţilor.

În urma percheziţiilor, au fost identificaţi trei copii minori, de 11, 14 şi 16 ani, care munceau în gospodăriile bănuiţilor, împreună cu fratele lor, de 19 ani.

Potrivit sursei citate, ‘exploatarea minorilor a avut efecte negative şi asupra dezvoltării psihice a care, odată ajunşi în gospodăriile celor patru inculpaţi, au fost împiedicaţi să mai urmeze cursurile şcolare, fiind astfel afectată dezvoltarea intelectuală a acestora’.

Cu ocazia percheziţiilor, au fost ridicaţi în vederea indisponibilizării 60.700 de lei, sumă care nu a putut fi justificată de persoanele cercetate.

De asemenea, au fost ridicate şi carduri bancare, cupoane emise de autorităţi pe numele mai multor minori ce nu fac parte din familia persoanelor cercetate, procuri speciale prin care sunt autorizaţi autorii faptelor să ridice sumele de bani reprezentând alocaţiile sociale ale acelor minori, contracte de împrumut, contracte de vânzare – cumpărare, diferite înscrisuri conţinând menţiuni privitoare la datorii ale altor persoane.

La data de 20 martie 2017, cinci persoane au fost reţinute, iar faţă de alte două a fost luată măsura controlului judiciar.

Potrivit DIICOT, în cursul zilei de marţi, cinci dintre inculpaţi au fost prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

La activităţi au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Tg. Mureş, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă ‘Regele Ferdinand I’ – Tîrgu Mureş.

Sursa:agerpres.ro  /  Foto:zdbc.ro