S-a întâmplat joi, 25 aprilie, în Alba Iulia, la marginea cartierului Oarda. Acolo au fost prezenți peste 30 de jandarmi, polițiști, echipaje SMURD, poliție, poliția animalelor și vânători.

Motivul: un urs de dimensiuni mari, de aproximativ 300 de kilograme, s-a refugiat într-un tufiș de la marginea cartierului.

Din câte se pare animalul a fost lovit de un TIR în cursul nopții, a sărit gardul de la autostradă și s-a refugiat într-un tufiș mai înalt.

În baza unei legislații clare, toate instituțiile statului sunt nevoite să păzească un tufiș în care s-a refugiat un urs rănit. Un pericol real, din cauza faptului că se afla la nici 250 de metri de un cartier de case.

În aceste cazuri situația este una complicată, deoarece nu se poate interveni în forță, decât dacă animalul atacă și viața cuiva este pusă în pericol.

Prezența ursului a fost anunțată public printr-un mesaj RO Alert, în jurul orei 9.45.

Primii la fața locului au fost jandarmii și vânătorii de la AJVPS Alba. Toate privirile erau ațintite către o zonă de vegetație mai înaltă, aproape de gardul autostrăzii.

La fața locului, în jumătate de oră au apărut cam toate instituțiile statului: de la Poliția animalelor, la pompierii SMURD. Toată lumea stătea și se uita la tufa în care se presupunea că se află ursul.

La ora 11.30, un câine de vânătoare a fost adus pe teren. În nici cinci minute, câinele a dat de urma ursului și a intrat în tufiș. Câinele a fost scos la scurt timp după ce a lătrat în apropierea animalului, iar acesta a reacționat.

Primul plan a fost pus în mișcare. În timp ce un vânător era pregătit cu o pușcă, jandarmii pe partea opusă au încercat să gonească ursul din tufiș.

Au tras mai multe cartușe de manevră, dar animalul nu a reacționat.

Din câte se pare, ar fi de mai multă vreme în zonă și ar fi obișnuit cu zgomotele puternice.

În lipsa unei reacții din partea animalului, instituțiile statului au trebuit să caute altă soluție.

Drept urmare, a fost chemat de la Deva un medic veterinar, pentru a tranchiliza animalul. Asta, în condițiile în care animalul poate fi luat în vizorul puștii.

La fața locului, jandarmii și toate instituțiile statului sunt obligate să rămână și să păzească animalul. În aceste cazuri situația este una complicată, deoarece nu se poate interveni în forță, decât dacă animalul atacă și viața cuiva este pusă în pericol.

După mai multe ore, în jurul orei 14.30, autoritățile din Alba Iulia au anunțat că ursul a fost eutanasiat din cauza rănilor grave pe care le avea.

Sursa: alba24.ro / Foto: colaj