Fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare de procurorii militari în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele).

Aceştia au fost chemaţi joi la Parchet, pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Urmează ca fostul preşedinte Ion Iliescu să fie audiat de procurori vineri la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.

Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată prima dată în 2017 la cerea CEDO însă în anul 2020 el a fost retrimis la Parchet din cauza unor vicii de procedură.

Cei patru bărbați care au fost la cârma țării (fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu) sunt acuzați de crime împotriva umanității, procurorii spunând că ei au fost cei care au dat ordinul în 1990 de a elibera Piața Universității. În urma acestui ordin patru persoane au fost ucise, două persoane violate și peste 1.000 rănite.

Sursa: alba24.ro / Foto: colaj