Începând cu noul an școlar, părinții care își înscriu copiii peste o lună la creșă sau la grădiniță nu vor mai putea să își aleagă educatorul, cei mici fiind repartizați aleatoriu, sau în funcție de regulile interne ale instituției unde se fac înscrierile.

Așadar, cei mici vor fi distribuiți aleatoriu în grupe, lucru ce schimbă în totalitate tradiția aranjamentelor făcute cu mult timp înainte de depunerea cererilor, aranjamente prin care părinții puteau să aleagă la ce educator va fi repartizat copilul lor. Noile reguli însă nu rezolvă problema numărului extrem de mic de locuri, mai ales pentru copilașii de peste 3 ani care nu mai sunt primiți la creșă, iar la grădiniță legea le oferă prioritate celor care au împlinit 4 sau 5 ani, deoarece grupa mijlocie și cea mare sunt, în prezent, obligatorii.

Părinţii care depun cereri sunt admiși în ordinea descrescătoare a vârstei. Doar că, în România, sunt numai 30 de mii de locuri în creșele publice, așa că 2.500 de familii își vor duce copiii la cele private sau direct la grădiniță, fiindcă vor rămâne pe dinafară. Adulţii caută febril recomandări pe net sau printre prieteni.

„Examenul de admitere” la creșe și grădinițe nu se încheie cu obținerea unui loc! În premieră, Ministerul Educației a anunțat, printr-un ordin, că distribuția în grupele mici se va face aleatoriu, după o metodă aleasă de consiliul de administrație al unității școlare – tragere la sorți sau ordonare alfabetică a noilor cursanți. Așadar, părinții nu vor mai putea alege educatoarea copilului.

Sursa: stirileprotv.ro