Leonard Azamfirei – născut la Botoșani, stabilit apoi la Târgu Mureș -, a devenit în prezent un “super”om care reușește să îndeplinească concomitent o sumedenie de joburi la stat, “super” bugetarul fiind recompensat lunar cu peste 10.000 de euro. Anul trecut a fost unul plin pentru senatorul PSD și rectorul UMF Târgu Mureș, Leonard Azamfirei. A combinat cariera universitară cu cea politică, dar și cu cea medicală. A găsit chiar timp pentru a servi drept vicepreședinte al Colegiului Medicilor Mureș, conform libertatea.ro

Șase surse de venit menționează Azamfirei în declarația sa de avere pentru 2021, astfel: ca profesor universitar, rector și prin contracte instituționale, a câștigat de la UMF: 301.309 lei ca medic primar ATI la Spitalul Județean de Urgență: 118.775 de lei; indemnizația de senator: 147.956 de lei; drepturi de autor la Casa de Editură Viață și Sănătate: 836 de lei; drepturi de autor la Editura Hipocrate: 23.150 de lei; ca vicepreședinte la Colegiul Medicilor Mureș: 25.248 de lei. Rodul acestei activități a însemnat venituri totale de peste 10.400 de euro pe lună (sau peste 51.000 de lei pe lună).

Contactat de Libertatea, Leonard Azamfirei se apără spunând că toate aceste locuri de muncă „nu sunt full time”. El spune că, după ce a devenit parlamentar, și-a redus la un sfert norma de medic ATI la Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș. Cu alte cuvinte, spune că venitul de medic primar ATI, în prezent de aproape 10.000 de lei pe lună, e doar o mică parte din salariul său ca medic de dinainte de a fi ales senator. Dacă ia 2.000 de euro net la un sfert de normă, se poate înțelege că lua 8.000 de euro cu normă întreagă, în cazul în care sfertul de normă e chiar sfert, cum a declarat.

Întrebat cum își organizează săptămâna de lucru pentru a face față tuturor funcțiilor și rolurilor sale, Azamfirei și-a descris astfel programul: „Activitatea la Parlament este de luni la prânz până miercuri, uneori marți seara, când sunt în București” „Activitățile de integrare clinică (n.r. – activitatea de medic la spitalul public, care cuprinde și îndrumarea rezidenților) le fac în zilele de miercuri, joi, vineri, uneori și în weekend, când sunt în Târgu Mureș” „Ca rector și profesor universitar, am cursuri în zilele când sunt în Târgu Mureș, respectiv joia, vinerea. Iar o parte din cursuri le predau online”.

Totodată, deși legea permite să fii în fruntea universităților doar pentru două mandate “întregi”, șefii acestora, inclusiv Leonard Azamfirei, folosesc un subterfugiu: se suspendă pentru o lună, astfel încât mandatul să nu fie “întreg”. Pentru suspendare folosesc călătoriile de studiu, în țări exotice, multe fără performanțe academice, scrie libertatea.ro. Cinci rectori s-au suspendat o lună din funcție, ca să plece în delegații MAE în destinaţii exotice ca Maldive, Burundi sau Capul Verde. Alți doi s-au suspendat, tot pentru o lună, ca să predea în China sau să facă activitate de consilier în Bosnia Herțegovina.

Toți șapte încearcă să fenteze Legea Educației, care spune că o persoană poate candida doar pentru “două mandate succesive, complete”, deci de câte 4 ani. Asta ar însemna, în total, 12 ani la conducerea universităților. Mai mult decât stau rectorii la universități precum Harvard, Sorbona sau College of London.

Printre cei 7 se numără și Leonard Azamfirei, rectorul Universității din Târgu Mureș. Azamfirei s-a suspendat din funcția de rector între 27 aprilie 2018 și 2 iunie 2018, adică într-o perioadă diferită față de cea în care s-a desfășurat delegația din Maldive. Contactat de Libertatea, Azamfirei a declarat că nu știe dacă va candida pentru al treilea mandat de rector. Universitarul a explicat că s-a suspendat pentru a putea merge într-un turneu internațional, organizat de Ministerul de Externe.

Azamfirei este controversat la UMF Târgu Mureş, deoarece a refuzat constant înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară şi totuşi a anunţat apoi derularea unui program în limba engleză, gest considerat sfidător de linia maghiară a universităţii.

Foto – Delegația din Maldive: 1. Marilen Pintea, 2. Sorin Cîmpeanu, 3. Leonard Azamfirei 4. Ioan Vasile Abrudan…

Citeşte întreaga ştire: Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții