Prima ediţie a programului „Rabla local”, prin care cetăţenii îşi vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei, va începe la jumătatea lunii octombrie, a anunțat directorul de Comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Drăgan.

Prin acest program românii nu sunt obligați să își cumpere o mașină nouă.

Bugetul programului este de 50 de milioane de lei. 80% din buget va fi suportat de către minister, prin Fondul pentru Mediu, şi 20% de către autoritatea publică locală.

Programul se va desfăşura prin autorităţile publice locale, aşa că cetăţenii doritori trebuie să meargă la primărie şi să depună acolo dosarele pentru înscrierea în program. Autoritățile speră ca prin acest program să se caseze, în primul an, peste 20.000 de autovehicule vechi, a spus Drăgan.

În schimbul voucherului de 3.000 de lei, proprietarul se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare. De asemenea, el trebuie să predea spre casare autovehiculul uzat și să îl radieze din circulație, în schimbul stimulentului pentru casare.

Pot fi date la casat autoturisme de tip M1, cu cel mult 8 locuri pe scaune, autoutilitare și autospeciale ușoare (categoria N1 sau M1, cu o masă maximă de 3,5 tone, destinate transportului de pasageri sau de mărfuri).

Foto: caracter informativ