Daca circuli fara rovinieta poti risca amenda de pana la 4.500 de lei…

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) verifică respectarea obligației de a avea rovinietă valabilă cu ajutorul a 74 de camere video fixe amplasate pe mai multe drumuri din țara noastră. Şoferii care circulă fără să-şi plătească taxa de drum riscă amenzi de până la 4.500 de lei.

În România, utilizarea rovinietei este reglementată de Ordonanța nr. 15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier, care stabilește ca, în baza plății unei sume de bani, șoferii să obțină dreptul de a circula cu un vehicul pe rețeaua națională de drumuri a României.

Recent, acest act normativ a suferit o modificare, care vizează perioada în care se prescriu amenzile pentru circularea cu o mașină în lipsa unei roviniete valabile.

Astfel, potrivit avocatnet.ro, din 14 septembrie 2018, fapta de a circula cu o mașină, pe drumurile publice, ce nu are o rovinietă validă se prescrie în patru luni de la săvârșire, nu în șase luni, așa cum se întâmpla înainte de intrarea în vigoare a modificării.

Şoferii surprinşi circulând fără rovinietă valabilă primesc amenzi de până la 4.500 de lei.

Lista completă cu amplasarea tuturor celor 74 de puncte fixe pentru controlul rovinietei:

Pentru a verifica valabilitatea rovinietei, CNAIR pune la dispoziția șoferilor un instrument de căutare online, care este disponibil aici.

Sursa documente: avocatnet.ro / Foto: colaj