Asteptam mesajele parintilor mureseni, care au participat deja la prima sedinta, sa ne spuna unde si ce sume au dat sau le-au fost solicitate…

Ideea de învățământ public și gratuit este mai mult pe hârtie – pentru că în viața reală părinţii spun că sunt nevoiți să le cumpere celor mici o grămadă de lucruri şi în sistemul de stat. Din pacate, aceste lucruri se intampla in Mures, dar si in toata Romania!

Mulți s-au plâns că trebuie să dea bani nu doar pentru manuale și caiete suplimentare, ci și pentru pază și curățenie, mobilier, și renovări. Deși legea le permite părinților să adune bani și să-i folosească în interesul școlii, este ilegal ca profesorii să ceară și chiar să propună asemenea strângeri de fonduri. Din acest motiv, la majoritatea sedintelor cu parintii, cand se discuta de aceste “sponsorizari”, dirigintele paraseste clasa iar parintii raman pentra a discuta suma necesara.

„Am dat un milion. Fata mea lucrează în străinătate şi ne permitem”, spune un părinte.

„200 de lei. Imprimantă, nu ştiu ce au mai luat. Faţă de masă…”, declară altul.

Prof. Mariana Vişan, director de scoala: „Nu este nimic obligatoriu, nimic impus. Nu se poate fără aceste lucruri. Avem nevoie şi de ajutorul părinţilor. Ăsta e adevărul.”

Însă legea e clară. Marina Manea, purtător de cuvânt ISMB: „Profesorii nu au voie să aibă acces la aceste fonduri. Nu au voie să colecteze bani din surse extrabugetare. Să nu solicite părinţilor strângerea de fonduri!”

În teren, lucrurile stau altfel. Părinţii spun că au cumpărat imprimante, pentru că altfel fişele de lucru nu pot fi tipărite. Alţii plătesc pentru curăţenie: 10 lei pentru fiecare copil daţi femeii de serviciu.

„Am pus bani să cumpărăm perdele şi draperii. Se strică uşa, cumpărăm şi o uşă!”, spune alt părinte.

Sursa: protv / MS /  Foto: captura