Cu aproape 2% a crescut populația rezidentă română a județului Mureș, în timp ce populația maghiară s-a diminuat cu 2,5% în ultimul deceniu, arată datele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor.

Pe de altă parte, populația romă este în creștere, județul Mureș fiind în topul național, cu 45.000 de etnici romi declarați. Statisticienii spun, însă, că la nivel național putea exista o sub-declarare la acest capitol, având în vedere că în București, spre exemplu, sunt declarați doar 10.000 de cetățeni romi la o populație de 2 milioane de locuitori.

Cert este că structura etnică nu este foarte clară și din cauză că un procent mare de cetățeni au refuzat să ofere aceste informații, a declarat pentru Radio Tg.Mureș șeful Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei.

Citește declarația AICI.

Conform INS, la ultimul Recensământ al populației, înregistrarea acestor trei caracteristici s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate, așa încât informațiile cuprinse în studiu au fost colectate indirect, din surse administrative.

Datele la nivel național mai arată că în 31 de județe populația de etnie română este de peste 90% iar cea maghiară deține majoritatea în Harghita (85,7%) și Covasna (71,8%).

Romii se mai întâlnesc într-o proporție relativ mai mare, de peste 6,0% din populația rezidentă care și-au declarat etnia, și în județele Sălaj (8,6%), Bihor (7,3%), Ialomița (7,2%), Călărași (6,9%) și Mehedinți (6,2%).

Sursa: radiomures.ro / Foto: caracter informativ