Medicii britanici anunță că un tratament nou, revoluționar, pe bază de celule imunitare modificare genetic, a reușit să învingă o formă gravă de leucemie, potrivit DW și BBC.

Alyssa, o fetiță de 13 ani, a fost dignosticată cu leucemie acută limfoblastică T în 2021. Afecțiunea ei nu a intrat în remisie cu tratamente convenționale. A făcut chimioterapie și un transplant de măduvă osoasă.

Apoi a intrat într-un studiu clinic la Spitalul de Pediatrie Great Ormond Street (GOSH) din Londra. În timpul studiului, Alyssa a primit un nou tratament care utilizează celule imunitare modificate genetic de la un voluntar sănătos. Tratamentul constă în transformarea chimică a unor mesaje din codul ADN.

În 28 de zile, boala a intrat în remisie și i-a permis să primească un al doilea transplant de măduvă osoasă pentru a-și reface sistemul imunitar. Șase luni mai târziu, potrivit medicilor, Alyssa „se simte mai bine” și s-a reîntors acasă, în Leicester, în centrul Angliei, unde primește în continuare îngrijiri medicale și este sub supraveghere.

Imunologul Waseem Qasim, consultant și profesor la GOSH, spune că „este o demonstrație excelentă a faptului în care, cu ajutorul echipelor de experți și al infrastructurii, se pot combina tehnologiile de ultimă oră din laborator cu rezultate reale în spital”, iar acest lucru deschide calea pentru noi tratamente.

Sursa: greatnews.ro