Aeroportul Internațional Târgu Mureș poate primi o finanțare europeană de 30 de milioane de euro pentru lucrări de modernizare, contractul de finanțare fiind semnat ieri a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Lucrările de modernizare vor permite extinderea terminalului, implicit îmbunătățirea condițiilor de confort pentru pasageri și creșterea capacității de procesare la îmbarcare-debarcare.

Într-un top al aeroporturilor Regionale pe care l-a publicat BoardingPass, Aeroportul Transilvania de lângă Târgu Mureș a înregistrat în 2021 un trafic aerian de 90.000 de pasageri, pe prima poziție fiind Aeroportul din Cluj-Napoca (1,5 milioane pasageri). Locurile 2 și 3 sunt ocupate de Aeroporturile Iași și Timișoara, ambele cu peste 600.000 de pasageri. (n.r. clasamentul nu include și Aeroportul Otopeni).

Modernizarea Aeroportului Târgu Mureș este prevăzută în Master Plan, iar termenul-limită pentru recepția lucrărilor este decembrie 2023, a anunțat ministrul Grindeanu:

„Am semnat astăzi două contracte de finanțare pentru modernizarea Aeroportului „Transilvania” Târgu Mureș, în valoare totala de 149 de milioane de lei. Prin finanțarea asigurată de Ministerul Transporturilor, Aeroportul din Târgu Mureș își va putea crește capacitatea și va îmbunătăți condițiile oferite pasagerilor. Sumele alocate vor fi folosite pentru:

– Extinderea platformei de parcare aeronave până la suprafața de 8000 mp.
– Extinderea terminalului de pasageri până la suprafața de 9.397 mp.
– Majorarea capacității de procesarea unui număr mare de pasageri pe fluxurile de plecări/sosiri interne și internaționale…
– Maximizarea gradului de confort al pasagerilor în contextul siguranței și securității aeroportuare. Obiectivul este inclus în Master Planul General de Transport și trebuie finalizat până în luna decembrie 2023”.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a aprobat un ajutor de stat COVID-19 pentru 12 aeroporturi printre care și Târgu Mureș.

MS / Foto: Facebook Sorin Grindeanu