Cine nu-si face vara sanie, se face toamna ca lucreaza…

Este foarte greu de inteles acest mod de conducere haotica, atat din partea autoritatilor locale cat si din cea a unui inspectorat scolar total inutil! Cum este posibil ca doar dupa inceperea noului an scolar sa iti pui problema daca exista sau nu pericole la care sunt expusi elevii in unitatile de invatamant?! Oare cata ipocrizie poate exista in acesti “conducatori”?

In primavara am asistat la tragedia in care o fetita de la Scola Generala nr. 7 din Tirgu Mures si-a pierdut viata dupa ce a cazut pe geam de la etajul scolii (vezi aici). ISJ Mures a deschis o ancheta nefinalizata nici pana astazi. Nu se stie daca a fost cauzata de un eventual “pericol” la care se face acum referire.

Revenind la momentul actual, in care seful Inspectoratului Scolar Mures, Ioan Macarie, se trezeste la cateva zile dupa inceperea scolii sa puna directorii sa verifice daca exista sau nu pericole pentru elevi. Oare nu era normal sa faca acest lucru dupa tragedia din primavara? Oare nu era normal sa faca acest lucru toata vara cand copii erau in vacanta si se puteau remedia problemele fara sa-i mai puna pe acestia in pericol? Cat de ipocrit poate sa fie?!

Stimate sef de institutie inutila, va spunem noi ca exista pericole in mai toate scolile muresene. Este lesne de inteles sa existe atata timp cat acestea functioneaza in cladiri vechi, unele aflate in stare avansata de degradare. Nu este nevoie sa va faceti campanie de imagine, sa incercati sa va justificati cumva orele de lucru si venitul deloc de desconsiderat, si sa cereti directorilor sa constate niste lucruri bine stiute. O puteti face singur chiar trecand doar prin fata cladirilor. Sau de ce nu trimiteti inspectorii, la fel de inutili ca institutia pe care o conduceti, sa constate problemele? Sau ati putea initia cereri catre primarii pentru constructia unor cladiri noi, moderne, in care elevii sa isi desfasoare activitatea in conditii decente si mai ales in siguranta.

Poate au asteptat prima sedinta cu parintii sa adune ceva bani sa mai repare una alta…

Asadar, conform RTM, inspectorul școlar general al județului Mureș, Ioan Macarie, le-a transmis directorilor să analizeze cu atenție școlile pe care le conduc și să raporteze orice situație de risc, de la siguranța elevilor, la probleme de construcție:

“Le-am transmis tuturor directorilor că au termen 2 zile să identifice tot ceea ce înseamnă factori de risc, de la poartă și până la ultima magazie. Noi avem 623 de unități unde se desfășoară unități școlare dar ca și clădiri avem 880, ceea ce înseamnă săli de sport, ateliere, laboratoare, magazii, sală pentru încălzire, și așa mai departe. Au termen să identifice orice risc, inclusiv igrasia la nivel de unitate, accesul copiilor, ieșirea, dispunerea ușilor, geamurile, fixarea lor, închiderea lor și așa mai departe. Este absolut necesar, pentru că e mai bine să prevenim.”

Ioan Macarie a declarat că va face publice rezultatele analizei și se va adresa primarilor, care sunt datori să intervină acolo unde școala are nevoie de investiții pentru creșterea siguranței elevilor. Oare cand va face publice rezultatele anchetei in care Szidonia si-a pierdut viata?! Oare cand vor face primarii investitii in scoli in loc de organizarea vestitelor concerte “gratuite”?

Stimate inspector sef, uite cam asa arata Colegiul Unirea din Tirgu Mures daca nu stiati pana acum! Oare exista niscaiva pericole aici?…

MS / Foto cop: colaj