Situație ciudată la licitațiile pentru drumuri și autostrăzi. Deși inițial mulți contructori se îngrămădesc să participe, ei se retrag mai nou din licitații, după ce acestea se lungesc prea mult. Este cazul unui lot de autostradă din Mureș, potrivit informațiilor Asociației Pro Infrastructură (API).

O situație ciudată se întâmplă cu unul dintre cele mai disputate loturi de autostradă din România. Lansat la licitație în octombrie 2016, lotul Tîrgu Mureș – Ungheni din Autostrada Transilvania nu are încă un constructor. Din cei 12 constructori care au depus la început oferte pentru contractul estimat la 285 de milioane de lei, doi au ajuns să se bată pentru el. În mod bizar, după mai mult de trei ani de lupte în contestații, inclusiv prin instanțe, unul dintre cei doi constructori ar fi decis să nu mai prelungească valabilitatea ofertei, potrivit unor surse ale Asociației Pro Infrastructură (API). Rămâne de văzut ce decizii va lua CNAIR cu privire la această licitație.

O posibilă explicație pentru fenomenul retragerii constructorilor din licitații ar fi că ofertele pe care le-au depus în urmă cu 3 – 4 ani nu mai pot fi menținute, în contextul în care de atunci au crescut costurile cu forța de muncă în construcții, dar s-au și scumpit materialele de construcții.

Citeste mai mult pe economica.net / Foto: colaj