Combinatul chimic Azomureș, singurul producător semnificativ de îngrășăminte pentru agricultură și, totodată, cel mai mare consumator de gaze din țară, anunță repornirea unor instalații astfel încât la începutul lunii mai se va relua producția de îngrășăminte și de produse pentru industrie. Combinatul a fost oprit acum patru luni.

Azomureș arată că, în urma repornirii, combinatul va funcționa semnificativ sub capacitate, pentru că prețul gazelor este ridicat. Compania așteaptă un sprijin concret de la Guvern, după ce Comisia Europeană a stabilit un cadru legal în care statele membre pot sprijini companiile esențiale pentru agricultură.

“Au trecut patru luni de la decizia de a opri temporar producția de îngrășăminte, pe 17 decembrie 2021, în contextul volatilității pieței gazelor naturale. La momentul respectiv, piața gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce făcea imposibilă producția de îngrășăminte la prețuri accesibile, nu doar pentru Azomureș, ci și pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit în aceeași perioadă. În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, piața energiei din UE a ajuns de la „maxime fără precedent” la „criză totală”.

În timp ce piața gazului în decembrie părea imposibil de gestionat în intervalul 90-120 EUR/MwH TTF (bursa etalon pentru Europa), același punct de referință a atins un vârf de aproape 345 EUR/MwH la începutul lunii martie, iar disponibilitatea gazului a scăzut treptat pe măsură ce accesul la aprovizionarea cu gaz rusesc a devenit mai dificilă din cauza sancțiunilor UE”, arată Azomureș într-un comunicat.

Guvernul României nu a stabilit încă nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei și Agriculturii lucrează în consultare cu reprezentanți ai industriei precum Azomureș pentru a lansa un pachet de ajutor similar în cadrul CE”, mai arată comunicatul.

“Prin urmare, până la confirmarea pachetului de subvenții, vom rămâne precauți și sub capacitatea normală de producție, dar în același timp considerăm că este esențial pentru o campanie agricolă 2022-2023 de succes să nu mai amânăm momentul repornirii. Anticipăm o producție limitată de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree și Melamină în prima perioadă, urmând ca producția de îngrășăminte complexe de tip NPK să înceapă în perioada următoare”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

Sursa: economica.net / Foto: caracter informativ