Zona este sit Natura 2000 si parte integranta a Parcului National Calimani…

Lostrita (Hucho hucho – somonul de Dunare) este cel mai valoros peste de la noi din tara, considerat monument al naturii. Face parte din Familia Salmonidae, fiind reprezentantul de talie cea mai mare a apelor de munte din Romania. Este o specie endemica in bazinul Dunarii, habitatul sau fiind in bazinul superior al fluviului, indeosebi pe afluenti ca raul Mures. Din nefericire inafara de cateva semnalari sporadice pe Visa, Bistrita Aurie si Tisa Superioara, singurul loc unde lostrita se inmulteste (inca) natural defileul Muresului intre localitatile Deda – Salard.

Este stiut faptul ca lostrita este un peste migrator, iar in timpul perioadei de reproducere (lunile aprilie-mai) urca pe afluentii raului pentru a se inmulti. Este deci foarte important sa mentinem starea actuala a acestor afluenti de dreapta ai raului Mures (Ilva, Rastolita, Galaoaia, Bistra – toate condamnate sa dispara, fiind canalizate in viitorul lac de acumulare), deoarece afluentii de stanga (Salard, Iod) sunt deja gatuiti de MHC-uri, acestea impiedicand migratia lostritelor in amonte.

Cele mai multe aparitii ale lostritelor pe acesti afluenti sunt pe Rastolita, avand aproximativ 5-6 “cuiburi” unde an de an revin pentru a-si depune ponta. Este o specie remarcabila care in ciuda tuturor greutatilor din ultimii 40 de ani, se incapataneaza sa supravietuiasca. Printre factorii antropici cu impactul cel mai ridicat asupra speciei sunt: fragmentarea habitatului (baraje, praguri, modificarea cursurilor de apa, indiguiri), braconajul piscicol (sub toate formele), schimbarea parametrilor chimici ai apei (perioada de reproducere este imediat dupa topirea zapeziilor. Taierea excesiva si nesabuita a padurilor, face ca zapada prin topire sa spele malurile dezpadurite, antrenand turbariile in apa paraielor, aciduland excesiv apa, pH 5-6).

Zonele respective sunt si protejate (pe hartie) conform legislatiei in vigoare, fiind situri Natura 2000 -ROSCI0019 Calimani-Gurghiu si ROSCI0368 Raul Mures intre Deda si Reghin.
Statusul actual de protectie al speciei este urmatorul:
1. Directiva Habitate – Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC, Anexa II și Anexa V.
2. O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice: Anexa 3 (specii de plante si de animale a caror conservare necesita desemnarea ariilor speciale de conservare si a ariilor de protectie speciala avifaunistica) și Anexa Nr. 4 B (specii de interes national, specii de animale si de plante care necesita o protectie stricta)
3. IUCN Status: Periclitată -Endangered B2ab(ii,iii) ver 3.1 (Pop. trend: unknown), IUCN 2015.

Federatia Coalitia Natura 2000 ataca HG-ul cu privire la Barajul Rastolita…

MS / Foto: colaj captura