România are, începând din această săptămână, un nou produs tradițional recunoscut la nivel european: „Cârnații din topor din Vâlcea”, care au obținut statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP). Este al doilea preparat românesc care primește această distincție, după „Telemeaua de Ibănești”.
Comisia Europeană a apreciat gustul autentic și frăgezimea produsului, rezultate din folosirea sării de la Ocnele Mari și a fumului de lemn de fag, care îi conferă aroma specifică.
Cu această recunoaștere, România ajunge la 15 produse protejate în Uniunea Europeană.

Reamintim cele 14 produse: Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată), Pită de Pecica (Indicație Geografică Protejată), Salinate de Turda (Indicație Geografică Protejată) și Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România – Specialitate Tradițională Garantată (STG).

Foto: „Ca Altădată”