Ministrul Mediului, Mircea Fechet, propune modificarea legislaţiei privind intervenția asupra urşilor, pentru a da libertate totală primarilor. Liberalul vrea eliminarea intervenției graduale, care spune că animalul trebuie întâi alungat, apoi relocat, înainte de a putea fi ucis pentru că pune în pericol românii prin intrarea în localitate. Mircea Fechet a anunțat că va lăsa libertate primarilor să ia decizia pe care o apreciază corectă în cazul apariţiei urşilor în localităţi, fără vreo restricție suplimentară.

Directorul Sanctuarului de urși de la Zărnești, Cristina Lapis, susține însă că nu se poate încredința primarului decizia de a ucide un urs, iar pentru a limita numărul acestor prădători sunt necesare microciparea și castrarea lor chimică:

„E un fel de a se degaja de responsabilitate: un primar nu poate să ia hotărârea de a omorî un urs, și pentru ca să înceapă vânătoarea așa cum își dorește domnul ministru, la liber, trebuie întâi să ceară voie la Comisia Europeană. Există soluții, înainte de a trece la împușcare. Trebuie microcipați, trebuie numărați, trebuie gunoaiele protejate. În anumite țări, cum sunt Danemarca, Norvegia sau Canada s-a trecut la castrarea loc chimică.”

Directorul APM Mureș, Cristina Pui, precizează că instituția pe care o reprezintă nu poate interveni în intravilan, deci cazul urșilor din zona Platoul Cornești e de competența Primăriei Tg. Mureș.

„Județului Mureș i-au fost repartizate pe nivel de prevenție, 43 de exemplare, pentru care APM a emis autorizații de recoltare. Până în prezent au fost recoltate 8 exemplare. Noi nu avem membru în acea echipă de intervenție, formată din primar, viceprimar, medic veterinar, jandarmi și gestionarii fondului de vânătoare.”

În Mureș sunt înregistrate până acum 27 dosare de despăgubire, număr ce crește de la o zi la alta, la o valoare a pagubelor de 154.000 de lei.

Săptămâna trecută, apariția unei ursoaice cu 3 pui într-o zonă locuită din Sighișoara a stârnit îngrijorare. Femela a fost văzută și filmată în timp ce își făcea culcuș în apropierea caselor.

Autoritățile au gonit animalul, însă localnicilor le e teamă că sălbăticiunile se pot întoarce oricând în locul unde găsesc mâncare din belșug.

Sursa: radiomures.ro / Foto: caracter informativ