Ancheta epidemiologică declanșată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, în urma raportării a 37 de cazuri cu simptome specifice unei toxiinfecții alimentare la „Balul Însuraților” din municipiul Reghin, a stabilit prezența stafilococului coagulazo-pozitiv în mai multe alimente, cum ar fi ciorba, toba, cașcavalul, cârnații, slănina și jumările, care au fost servite la acel eveniment.

„Rezultate parțiale. Direcția de Sănătate Publică Mureș a efectuat un control conform responsabilităților și a început ancheta epidemiologică în data de 08.02.2025 la locul de desfășurare a evenimentului «Balul Însuraților» din municipiul Reghin în urma raportării unor cazuri cu simptomatologie specifică unei toxiinfecții alimentare.

Din 39 probe recoltate din alimentele preparate, suprafețe de lucru și tegumentele personalului implicat:

  • 4 probe au fost neconforme pentru alimente (ciorbă ardelenească, tobă, cașcaval, cârnați, slănină, jumări);
  • 2 probe au fost neconforme pentru suprafețe de lucru;
  • 12 probe recoltate de pe tegumentele personalului implicat au fost neconforme.
    În toate probele neconforme a fost identificată prezența Stafilococului coagulazo-pozitiv iar într-o probă recoltată de pe suprafețele de lucru și a Bacteriilor coliforme”, a arătat, joi, DSP Mureș, într-un comunicat de presă.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș a precizat că ancheta epidemiologică este în desfășurare și alte probe sunt în lucru și că au fost dispuse o serie de măsuri, precum suspendarea activității blocului alimentar și sancțiuni contravenționale în valoare de 25.000 lei.

„Menționăm că la eveniment au participat aproximativ 350-400 de persoane din care 37 de persoane au beneficiat de asistență medicală la fața locului sau în structurile de primire urgență, cu evoluție favorabilă. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și alte probe sunt în lucru”, a arătat DSP Mureș.

Foto: caracter informativ