Agent Green, un ONG care activează în domeniul protecției mediului, a obținut o victorie în instanță și a reușit astfel să blocheze declasificarea ariei protejate unde urma să fie amenajată hidrocentrala.

Decizia definitivă a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție. În schimb, autoritățile spun că dețin un acord de mediu obținut în toamna anului trecut și că vor continua lucrările.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a pronunțat joi definitiv în procesul dintre Agent Green și Hidroelectrica privind declasificarea ariei protejate ROSCI0019 Călimani-Gurghiu pentru amenajarea hidroenergetică de la Răstolița. Miza declasificării a fost evitarea obligativității de a realiza studiul de evaluare adecvată și cel de impact asupra mediului. Curtea a dat câștig de cauză definitiv organizației Agent Green care a intervenit în proces în favoarea Ministerului Mediului care ieri nu s-a prezentat la termen.

„Legislația este clară în privința habitatelor și speciilor, iar limitele ariilor protejate nu se pot muta din pixul unor politicieni vremelnici anti-europeni și anti-natură. Câștigând acest proces ne-am asigurat că țara noastră evită un infringement care ar fi putut costa bugetul de stat multe milioane de euro”, a spus Cătălina Rădulescu, avocata Agent Green.

În proces, Hidroelectrica a încercat declasificarea ariilor protejate de interes european din munții Călimani și Gurghiu prin anularea ordinului de ministru prin care s-a aprobat lista ariilor protejate Natura 2000 de interes european propuse. Hidroelectrica pretinde că pădurea pe care o doresc defrișată a fost inclusă din greșeală aria protejată. În realitate tocmai această pădure este cea mai prețioasă din zonă, fiind un habitat considerat prioritar rar de legislația UE (cod 91E0*): Păduri aluviale cu Alnus glutinosa și Fraxinus excelsior -Alnopadion, Alnion incanae, Salicion albae, respectiv arinul și frasinul comun.

În ciuda victoriei Agent Green, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus, întrebat dacă aceasta va bloca finalizarea hidrocentralei de la Răstolița, că „În niciun fel! Proiectul merge înainte. Acordul de mediu e valabil, nu sunt probleme noi”.

Dar avocata Agent Green, Cătălina Rădulescu, este de altă părere: „Este o victorie pentru statul român. Agent Green a fost intervenient în favoarea Ministerului Mediului. Decizia ÎCCJ înseamnă că nu se desființează un sit natural, o arie protejată. Speciile și habitatele din această arie protejată rămân sub același regim de protecție ca până acum, iar Hidrocentrala de la Răstolița trebuie să treacă printr-o procedură de evaluare de mediu. În prezent, a fost emis un Acord de mediu doar pentru defrișarea unui munte, deci pentru tăierea unei păduri, dar nu pentru întregul proiect. Prin urmare, trebuie să fie realizate procedurile de reevaluare de mediu pentru întregul proiect. Trebuie respectat acest patrimoniu natural din zona respectivă. Sigur că ei pot să nu respecte legislația și să facă ilegal. Câștigul este că nu s-a declasificat această arie protejată. Ei au încercat să șteargă, practic, din pix, această arie protejată, ca să nu mai fie nevoie de nicio evaluare de mediu și să nu mai țină cont de nicio specie și de niciun habitat protejat. Sigur că există persoane care minimizează și spun că nu îi interesează despre pești, păduri, ape etc., dar fără ele nu putem să trăim! Trebuie să le și protejăm, ca să ne asigurăm nouă, în primul rând, calitatea vieții”.

Sursa: dcnews.ro / Foto: Fb Mircea Fechet (ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor)