Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Mureș a stabilit, pentru anul 2025, un sistem diferențiat al taxelor de salubritate, pe fiecare zonă din județ, în funcție de performanțele înregistrate în anul 2024. Această diferențiere are la bază gradul de colectare selectivă, precum și nivelul încasărilor pe fiecare zonă.

Explică, directorul executiv al ADI Ecolect Mureş, Andrea Toth:

„În ceea ce priveşte unele zone în care rezultatele sunt mai bune, cantităţile de deşeuri care sunt colectate selectiv, sortate şi apoi reciclate sunt mai mari, au un impact mare asupra taxelor pe care trebuie să le plătim pentru acest serviciu. Vorbim despre faptul că în acest caz se depozitează mai puţine deşeuri la depozit, unde este un tarif de depozitare şi taxa de economia circulară, şi atunci clar asta se reflectă în taxa pe care noi ca cetăţeni trebuie să o plătim”

De exemplu, zona 4 Reghin se înregistrează o mică creştere a taxei faţă de anul trecut, respectiv 20,19 lei de persoană, dar nu se vor mai plăti penalităţi pentru nerespectarea indicatorilor de reciclabil.

La Târgu Mureş, taxa de salubritate va rămâne la nivelul anului 2024, respectiv aproximativ 17 lei de persoană.

La Luduş, taxa propusă, dar care încă nu a fost aprobată de consiliul local este stabilită conform decizie ADI Ecolect, la 13,62 de persoană.

Autorităţile locale pot stabili o creştere a taxelor în funcţie de costurile pe care le înregistrează cu serviciile de salubritate.

Sursa: radiomures.ro / Foto: caracter informativ