Ordonanța ”trenuleț” a fost adoptată luni, 30 decembrie, de Guvern. Aceasta include măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, dar și ”înghețarea” alocațiilor, indemnizațiilor și eliminarea unor facilități fiscale.

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a prezentat, la finalul ședinței de Guvern, principalele modificări:
„Ordonanța pe care am aprobat-o astăzi, ordonanța de ajustare multisectorială, prevede în primul și în primul rând asigurarea plăților drepturilor de care beneficiau cetățenii români bugetari sau cei care sunt legați de sistemul public bugetar la nivelul lunii noiembrie 2024.
Obiectivul nostru primordial este să nu avem derapaje și să putem asigura plata tuturor acestor angajamente ale guvernului din 2024, la nivelul sfârșitului anului 2024, până la sfârșitul lunii decembrie 2025.

Sunt într-adevăr trei măsuri fiscale care trebuie prezentate și care trebuie explicate. Dacă ar fi fost timp, normal ar fi fost să avem o dezbatere amplă, premergătoare. Având în vedere situația creată, având în vedere că Guvernul s-a format după sau imediat înainte de Crăciun, având în vedere că această ordonanță trebuia aprobată anul acesta, Guvernul a decis următoarele:

  • majorarea cotei de impozitare a impozitului pe dividende de la opt la 10% pentru dividendele plătite; pentru dividendele din anul 2025, plățile se vor face în cursul anului 2025 sau în 2026. Veniturile estimate în plus sunt de 1,4 miliarde de lei.
  • De asemenea, conform angajamentului față de Comisia Europeană și conform PNRR și jaloanelor din PNRR, s-a decis ca începând cu anul 2025, plafonul pentru microîntreprinderi să fie scăzut la echivalentul la 250.000 euro pentru impozitul pe venit, urmând ca în 2026 să intrăm pe un plafon de 100.000 euro.
  • De asemenea au fost eliminate facilitățile acordate pentru persoanele fizice care realizează venituri în domeniile agricultură, construcții și crearea de programe pentru calculator. Aceste persoane vor intra pe un sistem de impozitare standard, conform Codului fiscal, așa cum se face la toate celelalte categorii de persoane care realizează venituri în România.
  • Se menține, de asemenea, suma de 300 lei ca sumă din salariu, sumă neimpozabilă care se deduce din suma impozabilă înainte de calculul impozitului pe venit.
  • Diurna specială pentru magistrați (2%) este limitată la un număr de 300 de persoane, persoanele care asigură buna funcționare a sistemului la nivel național.
  • Salariile, drepturile salariale sunt păstrate la nivelul lunii /noiembrie/ 2024. Bonusurile, premiile și alte categorii de drepturi salariale care s-ar fi putut da sunt anulate, practic. Sporurile care erau în plată legal la sfârșitul lunii noiembrie 2024 rămân înghețate.”

Citește mai mult AICI.

Sursa: alba24.ro / Foto: caracter informativ