Resurse medicale terestre şi aeriene de la nivel naţional au fost mobilizate, miercuri seara, pentru un pacient care a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Bistriţa cu arsuri pe corp. O coordonare exemplară a salvatorilor de la Ambulanță și de la SMURD a permis ca acesta să beneficieze de îngrijiri medicale de specialitate într-un timp foarte scurt. Situaţia pacientului de la unitatea medicală din Bistrița a fost descrisă de Departamentul pentru Situații de Urgență.

„De cele mai multe ori, resursele aeriene SMURD zboară mii de kilometri pentru a salva vieți.
Așa s-a întâmplat și ieri seară, când un pacient care suferise arsuri a fost adus cu o autospecială a Serviciului de Ambulanță la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița.

După evaluare, medicul curant a decis că este în beneficiul pacientului să fie transferat la o unitate spitalicească din Capitală. Pe cale terestră ar fi durat prea mult. Astfel, a fost luată decizia de a fi transferat pe cale aeriană.
Chiar dacă aeronava SMURD era implicată într-o altă misiune de transport al unui bebeluș în Germania, care avea risc de a-și pierde vederea, până la întoarcerea acesteia, celelalte componente ale sistemului au lucrat în organizarea transportului.

Astfel, ambulanța SAJ a predat pacientul la UPU-SMURD Bistrița-Năsăud, unde a fost tratat până la ajungerea elicopterului SMURD de la Mureș. Preluată de elicopter, persoana cu arsuri a ajuns la Târgu Mureș, unde medicii UPU-SMURD Mureș i-au reevaluat starea de sănătate. Apoi, o ambulanță SMURD de terapie intensivă l-a preluat și l-a transportat la avionul SMURD, care aterizase, în acest timp, pe aeroportul din Târgu Mureș.

Si iată că, în aproximativ 40 de minute de la decolare, pacientul a aterizat la București, de unde a fost preluat de o ambulanța SMURD-TIM, cu echipă medicală de la UPU Floreasca, și transportat la Spitalul de Arși.
Veți spune că e complicat, dar o coordonare exemplară, alături de toți actorii implicați în acest mecanism (piloți, doctori, asistenți, ambulanțieri, pompieri), face diferența, de cele mai multe ori, între viață și moarte.

Sistemul integrat de intervenție în situații de urgență este o componentă vitală în nobila misiune a tuturor structurilor implicate. Fiecare OM are locul lui bine definit în acest sistem, ceea ce se poate observa prin numărul de vieți salvate.

Dragi colegi, vă mulțumim pentru tot profesionalismul de care dați dovadă și pentru că mențineți, în continuă mișcare, acest sistem integrat, făcând totul, PENTRU CA ALȚII SĂ TRĂIASCĂ!” – a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

Foto: DSU