În urma numeroaselor sesizări primite la nivelul Direcției de Sănătate Publică Mureș cu privire calitatea apei potabile din Târgu Mureș și zona metropolitană – organoleptic necorespunzător (gust, miros), în cursul zilei de 30.09.2024 o echipă din cadrul Direcției de Sănătate Publică Mureș a efectuat un control la stația de tratare a apei aparținând companiei Aquaserv.

În cadrul inspecției, autoritățile au descoperit un incident care a avut loc pe 29 septembrie, la predecantorul 2, unde s-a acumulat o cantitate excesivă de nămol. Incidentul a fost remediat în cursul zilei de 30.09.2024 și „au fost prelevate 20 de probe de apă pentru determinări fizico-chimice și microbiologice din 10 puncte care includ municipiul Târgu Mureș și comunele Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, Corunca și 12 probe de apă pentru determinări organoleptice din 6 puncte din municipiul Târgu Mureș”, a transmis DSP Mureș.

Rezultatele analizei fizico-chimice s-au dovedit conforme cu standardele legale, însă testele microbiologice și organoleptice sunt încă în desfășurare. Direcția de Sănătate Publică Mureș a asigurat publicul că nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire în unitățile sanitare care să fie legate de consumul apei din rețea.

Compania Aquaserv a precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că apa furnizată este şi a fost în permanenţă sigură pentru consum. „Dorim să asigurăm toţi consumatorii că apa furnizată de noi este şi a fost în permanenţă sigură pentru consum. Monitorizăm constant toţi parametrii de calitate ai apei, iar analizele efectuate în această perioadă confirmă că aceasta respectă toate standardele impuse de legislaţia în vigoare, atât din punct de vedere fizico-chimic, cât şi microbiologic. Conştienţi de disconfortul creat, reiterăm faptul că gustul şi mirosul neobişnuit al apei au fost cauzate de un fenomen natural sezonier. Acesta, deşi a influenţat temporar caracteristicile senzoriale ale apei, nu a pus şi nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Referitor la incidentul semnalat de Direcţia de Sănătate Publică Mureş în comunicatul de presă emis în 02.10.2024, precizăm că rolul predecantoarelor este tocmai acela de a reţine nămolul din apele de suprafaţă, fiind o etapă normală în procesul de tratare”, a arătat compania Aquaserv.

Conducerea operatorului de apă a precizat că se colaborează strâns cu Direcţia de Sănătate Publică Mureş şi a mai arătat că are convingerea că „şi rezultatele analizelor efectuate de aceştia vor confirma faptul că apa furnizată este sigură pentru consum”.

Foto: caracter informativ (colaj)