Începând cu data de 30 noiembrie 2023, România a demarat programul „Hora Reciclării“, prin care majoritatea ambalajelor din plastic, sticlă și metal sunt marcate cu sigla RetuRo.

Pentru aceste ambalaje se aplică o garanție de 50 de bani, sumă ce este restituită la returnarea ambalajului în orice magazin care comercializează astfel de produse.

Această inițiativă a determinat o creștere semnificativă a reciclării în rândul românilor, inclusiv în cazul familiilor defavorizate sau al copiilor trimiși la cerșit, care acum caută în containere pentru a colecta ambalaje și a câștiga un venit suplimentar, asigurându-și astfel nevoile de bază.

Aceștia strâng, în medie, peturi în valoare de 70 de lei pe zi, colectând circa 140 de peturi la 50 de bani valoare fiecare.

Scopul sistemului RetuRo este educarea populației, deoarece România se află la coada clasamentului în rândul țărilor europene în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor, depășind doar Malta la acest capitol.

Din ce în ce mai mulți români, fie din proprie inițiativă, fie din nevoia de a face față situațiilor dificile, s-au angajat în activități de reciclare. Odată cu implementarea sistemului RetuRo, tomberoanele și coșurile de gunoi au devenit obiective pentru oamenii nevoiași, care, pentru a obține un venit suplimentar, caută ambalaje SGR în aceste locuri.

Dar una este reciclarea și alta este furtul și vandalizarea pubelelor.

Sistemul Garanție-Returnare a înregistrat, potrivit oficialilor, peste 100 de milioane de ambalaje reciclate în ultimele patru luni și jumătate, demonstrând că participarea responsabilă a cetățenilor poate avea un impact pozitiv în asigurarea unui mediu mai curat și generând venituri pentru toți cei care contribuie la el.

Sursa: greennews.ro