O echipă de specialiști în chirurgie cardiovasculară din Târgu Mureș a reușit în premieră pentru țara noastră să implanteze o inimă artificială unui copil.

Este vorba de o adolescentă de 17 ani cu o gravă insuficiență cardiacă. Intervenția a fost un succes, dar fata tot va avea nevoie, la un moment dat, de un transplant de inimă de la un donator uman.

La 17 ani, Alexandra și-a petrecut ultimele trei luni pe patul de spital iar doctorii i-au descoperit o insuficiență cardiacă. Singura șansă era un transplant de cord. Bunica fetei s-a rugat permanent pentru o minune: ea este cea care a crescut-o pe Alexandra și o veghează la orice pas.

Bondilă Mihaela, bunica fetei: „La Marie Curie i-au descoperit că inima îi bate doar 13%. Au ținut-o pe tratament… au făcut tot ce s-a putut.”

Pentru că starea copilei era tot mai gravă, medicii au îndrăznit să propună familiei o inimă artificială, care să o ajute pe Alexandra să câștige timp. Este vorba despre un dispozitiv similar cu o pompă, care preia, în bună parte, funcțiile miocardului, mușchiul inimii.

Prof. dr. Horațiu Suciu, șef clinică chirurgie cardiovasculară IUBCVT Târgu Mureș: „Starea clinică nu mai permitea să așteptăm nici măcar câteva zile, mai ales la vârsta pediatrică, această evoluție este foarte grăbită. Copiii se pierd mult mai repede .”

În sala de operație a intrat o echipă complexă de medici, iar la intervenție a asistat și un profesor din Berlin.

Prof. dr. Horațiu Suciu, șef clinică chirurgie cardiovsculară IUBCVT Târgu Mureș: „Este o intervenție pe cord deschis fără oprirea inimii. Pacienții pot să stea chiar și câțiva ani cu asemenea dispozitive.”

Un astfel de dispozitiv costă în jur de 100.000 de euro, intervenție decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

La final, Alexandra a fost transferată la Terapie Intensivă si când s-a trezit, primul ei gând a fost să-și liniștească bunica.

Bondilă Mihaela, bunica fetei: „Când a ieșit primul lucru a fost mi-a zis mamaie, să nu plângi.”

Este a patra intervenție de implantare a unei inimi artificiale, făcuta anul acesta la Târgu Mureș, dar prima cu un beneficiar atât de tânăr.

Sursa: stirileprotv.ro / Foto: captură video (colaj)