Cuantumul minim al alocației de hrană pentru bolnavii din spitale s-a dublat, începând cu 1 iunie, la 22 de lei, față de 11 lei/ zi, cât era anterior, potrivit unei legi care a fost oficializată recent. Apoi, printr-un ordin al Ministerului Sănătății (MS) apărut în ultima zi a lunii mai, s-a stabilit asigurarea unor alocații de hrană mai mari pentru anumiți bolnavi din spitale, printre care și pentru cei bolnavi de TBC, HIV/ SIDA, hepatită sau diabet, la 33 de lei/ zi.

Legea 133/2022, oficializată în luna mai, introduce noțiunea de alocație de hrană în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii și stabilește că valoarea acesteia va fi indexată anual cu rata inflației. Valoarea alocaţiei de hrană din spitale nu poate fi mai mică de 22 lei/zi de spitalizare, după cum apare în document.

Această valoare reprezintă, practic, o dublare a valorii anterioare a acestei alocații, însă, inițial, era propusă o valoare a alocației de 40 lei/zi de spitalizare.

Apoi, prin Ordinul MS nr. 1.488/2022, apărut recent în Monitorul oficial nr. 537, autoritățile au stabilit că anumiți bolnavi internați în spitale primesc alocații de hrană mai mari decât cele amintite, în valoare de 22 de lei/ zi. Astfel, din această lună, beneficiază de alocații de 33 de lei/ zi cei internați, care sunt:

  • bolnavi TBC și HIV/SIDA – copii și adulți;
  • bolnavi hepatită, neoplazici – copii și adulți;
  • bolnavi diabet – copii și adulți;
  • bolnavi arși;
  • bolnavi în leprozerii.
    În plus, ordinul prevede că, pe lângă pacienții spitalizați, copii și adulți, de alocație de hrană în valoare de 22 de lei/ zi pot beneficia lăuzele și însoțitorii pacienților.

Aceste sume pot fi majorate, prin decizia a consiliului de administrație a spitalului, dacă se obțin alte surse de finanțare decât contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.

Sursa: avocatnet.ro / Foto: caracter informativ