Românii care au probleme financiare vor putea să suspende plata ratelor la bănci pentru cel mult 9 luni. Guvernul a decis ca măsura de sprijin să continue şi anul acesta, în contextul în care multe persoane şi-au pierdut locurile de muncă ori au venituri mai mici din cauza crizei sanitare.

Clienții ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de criza sanitară vor putea cere băncii suspendarea plății ratelor, cel târziu până la 15 martie. Banca va fi obligată să ofere un răspuns până la 31 martie.

Vor putea amână plata ratelor, pentru cel mult nouă luni, doar clienții care nu au mai apelat la această măsură. De exemplu, cine a suspendat, anul trecut, plata ratelor pentru cinci luni, va putea să ceară, anul acesta, o nouă suspendare doar pentru cel mult patru luni.

O altă condiție pentru a cere suspendarea plății ratelor e că împrumutul să fi fost luat cel târziu până la 30 martie 2020.

Economiștii ne recomandă să apelăm la această măsură numai dacă suntem în incapacitate de plată. O rată amânată va înseamnă în cele din urmă o rată mai mare.

Economiștii ne recomandă ca înainte de a lua o decizie să cerem băncii informații despre ratele pe care le vom plăti anul acesta.

Anul trecut, băncile au soluționat peste 360.000 de cereri de suspendare a plății ratelor din partea persoanelor fizice și a companiilor.

MS / Foto: caracter informativ