Incendiu de proporții la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, în această dimineață. Zeci de pacienți cu Covid-19 au fost evacuați, iar la fața locului au intervenit de urgență echipajele de pompieri.

Din informațiile de la fața locului, cel puțin 4 oameni au murit, iar un rănit este acum în stare de resuscitare.

″Din păcate, au fost găsite primele victime. Trei persoane carbonizate şi o alta aflată în resuscitare″, se arată într-o informare a Ministerul Sănătății.

Ulterior, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat într-o declarație susținută în fața jurnaliștilor că sunt 4 persoane decedate.

Se pare că incendiul ar fi început la parterul spitalului, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență București a declanșat imediat Planul Roșu de intervenție.

Potrivit primelor informații, la spital se aflau la ora declanșării incendiului aproximativ 100 de oameni.


UPDATE: 3 observații făcute de jurnalistul Florin Negruțiu:

1. „Ardem ca șobolanii în spitale”, i-a strigat cineva mai devreme lui Raed Arafat, care dădea declarații, alături de Vlad Voiculescu și Streinu Cercel, în fața spitalului în care a izbucnit incendiul. Cu această răbufnire de revoltă, conferința ad-hoc s-a încheiat.

2. Matei Balș este cel mai modern spital covid din România, cu rezultate mai bune în salvarea pacienților decât majoritatea celorlalte unități sanitare din țară. Faptul că focul a lovit aici, în cartierul general al războiului anticovid, zdruncină și mai tare încrederea unei populații care, după Piatra Neamț, a aflat că, dacă nu te omoară boala, te omoară spitalul.

3. Maternitatea Giulești, Colectiv, Piatra Neamț, Balș – ne revoltăm și uităm. Spitalele noastre, construite în anii 60, deși multe înainte, sunt demult uzate și depășite, oricât de mulți bani ai băga în ele. Când statul va construi primul spital de la zero care să corespundă tuturor normelor de securitate, doar atunci vom ieși din acest coșmar.

Revenim cu amănunte.

Sursa: protv.ro