Tinerii provoacă cele mai multe accidente pe şoselele din România, iar majoritatea se produc duminica. Sunt concluziile îngrijorătoare la care au ajuns sociologii Institutului de cercetare a criminalităţii. Cauzele sunt multiple, de la atitudinea la volan până la pregătirea efectivă pentru a deveni şofer. Iar consecinţele sunt, de multe ori, mortale.

3 miliarde de euro. Acesta a fost costul social al accidentelor de circulație din 2019, după cum reiese din Buletinul siguranței rutiere elaborat de Institutul de prevenire și cercetare a criminalității.

Studiul arată că tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani, care abia au obținut permisul, reprezintă o categorie extrem e vulnerabilă.

Din peste 8.600 de accidente grave, aproape 1.200 au fost provocate de astfel de șoferi neexperimentați.

Studiile făcute de sociologii poliției arată că șoferii tineri au dificultăți de controlare a mașinilor și de apreciere a distanței față de diverse obstacole.

Datele adunate de sociologi arată că duminica este ziua din săptămână în care tinerii sunt implicați în cele mai multe accidente rutiere grave. Și asta pentru că se urcă la volan obosiți sau chiar după ce au consumat alcool la petrecerile de la finalul săptămânii.

MS / Foto: caracter informativ