Aproape jumătate dintre locuitorii provinciei italiene Bergamo, cea mai afectată de epidemia de Covid-19, au trecut deja, probabil, prin infecţia cu noul coronavirus, a declarat marţi primarul oraşului Bergamo, Giorgio Gori, potrivit agenției DPA.

„O proporţie semnificativă din populaţie, de aproape 50%, s-a întâlnit deja cu virusul”, a afirmat Gori într-o videoconferinţă cu jurnalişti străini. Estimarea sa se bazează pe datele furnizate de aplicaţia Oggicomestai.it, de monitorizare a stării de sănătate a locuitorilor din zona Bergamo, aplicaţie descărcată de circa 50.000 de persoane.

În jur de 35% dintre acestea au raportat că au avut simptome „tipice” de infectare cu noul coronavirus, printre care febră, tuse şi pierderea gustului sau a mirosului, a precizat Gori. „Dacă la aceasta adăugăm un procent fiziologic de pacienţi asimptomatici, cred că obţinem o imagine de încredere a incidenţei reale a coronavirusului în provincia Bergamo. Vorbim de 35-45%”, a afirmat el.

Luni, autorităţile sanitare din Bergamo au anunţat că testele de sânge efectuate pe un eşantion de aproximativ 10.000 de locuitori au relevat că aproape 60% dintre aceştia aveau anticorpi la coronavirus, ceea ce sugerează că au trecut printr-o infecţie. Conform primarului Gori, acest procent mai ridicat se explică prin faptul că au fost testate cu precădere persoane care au fost expuse la pacienţi cu Covid-19.

Bergamo, provincie situată la circa 50 km nord-est de Milano, a fost epicentrul epidemiei de Covid-19 în Italia. În provincie trăiesc 1,1 milioane de locuitori, dintre care în jur de 120.000 în oraşul cu acelaşi nume. În timpul crizei, Bergamo a fost supranumit „Wuhanul Italiei”. În luna martie, situaţia a fost atât de gravă, încât crematoriul local nu a mai făcut faţă numărului de decese.

MS / Foto: caracter informativ