Prof. univ. dr. Theodora Benedek, profesor de cardiologie și medicină internă la UMFST Târgu Mureș și șeful Clinicii de Cardiologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, a transmis pe pagina proprie de Facebook o serie de răspunsuri la problemele ridicate de pacienții cu afecțiuni cardiace, în contextul pandemiei COVID-19. Astfel:

Sunt persoanele cu boală cardiacă mai expuse riscului de deces secundar infecției cu COVID-19, decât cele fără boală cardiacă?

Răspuns: Până la momentul de față, vârsta înaintată și prezența afecțiunilor concomitente, inclusiv afecțiunile cardiace, au constituit factori de risc pentru deces în infecția COVID-19. Majoritatea deceselor datorate COVID-19, atât în China cât și în alte țări, au fost înregistrate în rândul pacienților cu vârstă peste 70 de ani având insuficiență cardiacă avansată sau patologii pulmonare. Cu toate acestea, este important de subliniat că majoritatea pacienților, chiar și cei cu afecțiuni cardiace pre-existente, au avut infecții ușoare și s-au recuperat pe deplin.

Am citit că infecția cu Coronavirus poate cauza probleme cardiace precum atacuri de cord sau aritmii, este adevărat?

Răspuns: Da, este adevărat. Există posibilitatea ca prin stimularea inflamației sistemice, infecția virală să determine ruptura plăcilor aterosclerotice de la nivelul arterelor coronare, ducând la apariția sindroamelor coronariene acute, adică atacului de cord. Pacienții care prezintă durere toracică severă în timpul infecției cu coronavirus ar trebui să contacteze imediat serviciul de urgență. Totodată, inflamația sistemică severă din cursul infecției virale poate agrava aritmiile sau chiar declanșa apariția fibrilației atriale la anumite persoane, și poate duce și la degradarea funcției cardiace și renale.

Știu că nu ar trebui să mă prezint la spital dacă mă gândesc că sunt infectat, dar totuși când ar trebui să solicit asistență medicală dacă am o afecțiune cardiacă preexistentă?

Răspuns: Dacă nu vă simțiți în siguranță gestionând simptomele acasă, în mod particular dacă prezentați dispnee, vă rugăm să solicitați ajutor medical specializat.
!!!Important: Nu trebuie să neglijați simptomele bolii cardiace, chiar dacă acestea apar în timpul pandemiei COVID-19. Dacă prezentați durere toracică în timpul efortului fizic sau durere toracică în repaus, dacă prezentați dispnee, palpitații sau leșin, trebuie să apelați serviciul de urgență care va efectua o evaluare a stării dvs. înaintea luării deciziei de a fi transferat către un spital.
Există rapoarte de știri, mai ales în mediul on-line, conform cărora medicamentele precum Ibuprofenul (așa-numitele anti-inflamatorii non-steroidiene), utilizate pentru reducerea febrei și tratamentul durerii, pot agrava infecția COVID-19. Pe baza informațiilor disponibile în prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului nu contraindică utilizarea Ibuprofenului în contextul pandemiei COVID-19, neexistând încă dovezi clare privind rolul nefast al administrării de Ibuprofen. Dacă aveți orice îndoieli, vă rugăm să întrebați medicului dumneavoastră care medicament este sigur pentru a trata febra și/sau durerea în cazul dumneavoastră

Am efectuat vaccinul antigripal și pneumococic anul acesta, sunt protejat de infecția cu COVID-19?

Răspuns: Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, precum vaccinul pneumococic, respectiv vaccinul antigripal, nu conferă protecție împotriva noului coronavirus.
Virusul este atât de nou și diferit încât necesită propriul vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva Coronavirus, dar este neclar când acesta va fi disponibil.
Deși vaccinurile antigripale și pneumococice nu sunt eficiente împotriva COVID-19, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este intens recomandată de către societăți importante de sănătate, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru a vă proteja sănătatea.

Ar trebui să modific dozele medicației cardiace?

Răspuns: Întreruperea sau modificarea medicației poate fi extrem periculoasă putând cauza agravarea bolii. Orice modificare a tratamentului dumneavoastră nerecomandată de către un specialist vă poate expune unui risc înalt de a vă agrava boala cardiacă.
Au existat numeroase rapoarte în mass-media care sugerează că unele medicamente utilizate frecvent pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau a insuficienței cardiace (așa-numitele IECA și blocante ale receptorilor de Angiotensină) pot crește atât riscul de infecție, cât și severitatea infecției cu Coronavirus. Cu toate acestea, avertizare nu are o bază științifică solidă sau dovezi care să o susțină.
Vă rugăm să vă administrați toate medicamentele exact așa cum vi s-au prescris de către medic. Dacă aveți îndoieli, vă rugăm să contactați medicul, dar nu faceți niciun fel de modificare înainte de a avea acordul acestuia.

Citește mai mult aici.

Sursa: Facebook Theodora Benedek / Foto: colaj