Bursa românească a pierdut din 2008 încoace companii de top precum Kandia, Vel Pitar, Azomureş, Albalact, Policolor. Dar a câştigat emitenţi precum Teraplast, MedLife, Digi şi Sphera.

♦ Azomureş a fost cea mai mare delistare a unei companii de la bursă din ultimii 10 ani ♦ Când a ieşit din ringul de tranzacţionare, compania avea 247 mil. euro capitalizare ♦ Pe partea de listări, cea mai valoroasă companie în prezent este Romgaz, intrată în ringul bursei în 2013 ♦ Afacerile companiilor delistate în ultimul deceniu, circa 2,8 mld. euro ♦ Cele ale celor intrate, 2 mld. euro fără Digi şi Sphera Group.

Companii de top care ocupă primele locuri în pieţele în care activează, pre­cum panificaţie, producerea de îngrăşăminte chimice, piaţa de lactate, s-au delistat de la bursa românească din 2007 încoace, cele mai multe la decizia noilor acţionari în urma unor preluări.

În locul acestora, investitorii s-au putut orienta spre acţiuni ale principalului furnizor de servicii medicale private din România, ale celui mai mare producător de gaze naturale sau chiar ale liderului industriei nu­cleare, arată o analiză a ZF.

Din analiza ZF reiese că 14 companii care se bat pentru primele poziţii în pieţele în care activează s-au delistat din 2008 încoace pentru că acestea au făcut obiectul unor preluări din partea acţionarilor majoritari.

Azomureş a fost cea mai mare delistare a unei companii de la bursă în ultimii 10 ani în condiţiile în care cel mai mare pro­ducător de îngrăşăminte chi­mice a părăsit arena bursieră cu o capitalizare de 247 mil. euro, po­trivit datelor solicitate de ZF de la BVB. Azomureş a avut în 2016 afaceri de 314 mil. euro, ara­tă datele de la Ministerul de Finanţe. Elveţienii de la Ameropa Holding, unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa, controlează Azo­mureş, companie pe care au delistat-o în 2012. Pentru investi­torii care cumpăraseră acţiuni Azomureş în 2011, oferta elve­ţienilor le-a triplat banii.

Sursa:zf.ro / Foto: colaj