Meteorologii estimeaza pentru lunile decembrie, ianuarie si februarie o vreme ce se va incadra, in general, in limitele normale ale perioadei de iarna, local mai coborate in centrul, nordul si nord-estul tarii, in timp ce precipitatiile vor fi excedentare in majoritatea regiunilor, arata prognoza valabila pentru intervalul decembrie 2017 – februarie 2018, realizata de Administratia Nationala de Meteorologie si citata de Agerpres.

In luna decembrie, temperatura medie lunara va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborate in regiunile centrale si nord-estice, dar si mai ridicate in sud-est. Masuratorile de specialitate arata o medie multianuala lunara pentru prima luna de iarna de -0,8 grade Celsius, fiind luati in calcul parametrii monitorizati in intervalul 1981 – 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura intre – 5 si 0 grade Celsius in Transilvania si Moldova, intre zero si doua grade Celsius, in Banat si Crisana, intre -2 si 1 grad Celsius, in Oltenia si Muntenia, iar in Dobrogea, intre zero si trei grade Celsius.

Pentru luna ianuarie, meteorologii estimeaza temperaturi medii ale aerului ce vor fi apropiate de normal, exceptand centrul, nordul si nord-estul tarii, unde vor fi, local, sub media climatologica. In conditiile in care media multianuala a lunii este de-2,1 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei si Transilvaniei (intre-7 si-1 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Muntenia (intre-2 si 0 grade Celsius) si Dobrogea (-1 si 2 grade Celsius).

In februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii, media lunara fiind stabilita la-1 grad Celsius. Pe regiuni, temperaturile medii vor fi cuprinse intre-5 si zero grade Celsius, in Moldova si Transilvania, intre-2 si 2 grade Celsius in Oltenia, si intre zero si doua grade Celsius, in Banat si Dobrogea.

Media climatologica pentru iarna 2016/2017 a fost de-2,5 grade C, fata de valoarea din iarna precedenta de 1,3 grade C si de fata de o medie de-1,3 grade C in perioada 1981-2010. In 2016, au fost emise 101 avertizari generale, in crestere de la 96 in 2015. De asemenea, in iarna 2016-2017 au fost emise 24 de avertizari nowcasting Cod portocaliu, fata de 9 in iarna 2015-2016.

Sursa:agerpres.ro