Poliţiştii au confiscat peste 5 milioane de fire de ţigarete, aproape 2,5 tone de tutun…

Poliția Română a desfășurat o acțiune națională pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu tutun, în cadrul unei operațiuni europene. Au fost ridicate peste 5.000.000 de fire de țigarete, aproape 2.400 kg. de tutun și dispozitive pentru prelucrarea tutunului.

În perioada 12-15 octombrie a.c., sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române, polițiștii au desfășurat o acțiune, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu produse accizabile, în special cu tutun și țigarete de contrabandă. Activitățile au fost desfășurate în colaborare cu Poliția de Frontieră și Direcția Generală a Vămilor.

În urma acțiunii, polițiștii au indisponibilizat 5.111.960 de fire de țigarete, 2.400 de kg. de tutun, o moară de mărunțit tutun, precum și 3 mașini manuale de mici dimensiuni destinate prelucrării tutunului și umplerii țigaretelor.

Acțiunea face parte din acțiunea desfășurată în perioada octombrie-noiembrie 2017, la nivel european, Hansa & Hengist, parte a Operațiunii DRAGON , în cadrul căreia polițiștii români și partenerii externi acționează coordonat pentru combaterea infracționalității grave în țările Uniunii Europe.

La data de 15 octombrie a.c., polițiști specializați în combaterea investigării criminalității economice din județul Mureș au desfășurat, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu Mureș, 5 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane bănuite de deținere de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal și comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2015-2017, mai multe persoane de pe raza județului Mureș ar fi deținut în afara antrepozitului fiscal și ar fi comercializat tutun de fumat, prin intermediul site-urilor de vânzări on-line, sustrăgându-se astfel de la plata accizelor datorate bugetului de stat.

În urma perchezițiilor au fost ridicate, în vederea confiscării, aproximativ 2.400 kg. de tutun de fumat, produs care se afla în afara antrepozitului fiscal autorizat, 756 de țigarete, o moară de mărunțit tutun folosită de persoanele bănuite la mărunțirea foilor de tutun, precum și o mașină de fabricat țigarete.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridică la 1.050.000 de lei.

În urma perchezițiilor, 5 persoane au fost conduse la audieri, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunii de deținerea de către orice persoană, în afara antrepozitului fiscal și comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 1 kg tutun de fumat.

La acțiune au participat luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Mureș și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș.

IPJ Mures