Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunţat, pentru miercuri, un miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, pentru convingerea Ministerului Educaţiei să asigure funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş. 

De cealaltă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş susţine că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu mai există, în urma unei decizii judecătoreşti definitive. 

Potrivit unor postări pe paginile de socializare ale unor politicieni locali, încă din data de 2 septembrie arhiepiscopul Jakubinyi György, preşedintele Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania, solicita tuturor preoţilor maghiari, indiferent de confesiune, să anunţe în timpul slujbelor religioase acţiunea de protest programată pentru data de 6 septembrie, din faţa Prefecturii Mureş.

Urmare a apelului făcut de arhiepiscopul romano-catolic Jakubinyi Györgyi, UDMR Mureş şi Partidul Civic Maghiar au făcut la rândul lor anunţuri pentru participarea la mitingul care va fi organizat sub sloganul ‘Nu lăsăm şcoala!’.

‘Situaţia liceului romano-catolic din Târgu Mureş este neclară cu o săptămână înainte de începerea şcolii. Timp de un an, deşi au fost presaţi de părinţi, s-a ignorat viitorul elevilor (…). Fiecare încercare la nivel local a fost sortită eşecului. Viitorul elevilor este în mâinile ministrului Educaţiei. Trebuie să exercităm presiune asupra Ministerului pentru a asigura funcţionarea şcolii’, se arată în apelul postat de UDMR Mureş.

UDMR a făcut apel la populaţie să vină în faţa Prefecturii Mureş cu câte o lumânare, afirmând că ‘nimeni nu are voie să se joace cu viitorul copiilor noştri’. 

Şeful ISJ Mureş, Ioan Macarie, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că LTRC nu mai există din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instanţele de judecată, iar Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureş de organizare a reţelei şcolare, în care figura şi acest liceu, a fost adoptată după 6 luni de la expirarea termenului final. 

‘Ultima Hotărâre a CL Târgu Mureş, din 26 iunie, a fost notificată de către Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, fiindcă stabilirea reţelei şcolare se putea face până în data de 23 ianuarie. De atunci li s-a transmis părinţilor să găsim soluţia să protejăm copiii. Cu părere de rău vă pot spune că orice propunere venită din partea ISJ a fost categoric refuzată de către părinţi. Domniile lor au dorit ca, deşi şcoala un statut juridic şi nu este legal înfiinţată, să se accepte ca şcoala să funcţioneze, cu personalitate juridică distinctă. Ştim foarte bine că singurul act de înfiinţare a acestei unităţi şcolare este decizia 1385/31.08.2015. Această decizie a fost, în 13 iunie 2017, anulată de instanţă, definitiv. Sper că problema se va rezolva cât mai curând (…) Ne dorim să înţeleagă părinţii, măcar în ultimul ceas, dacă le pasă de copii, că aceştia trebuie să înceapă şcoala, luni, într-o unitate înfiinţată legal, acreditată şi autorizată. Toată populaţia şcolară maghiară de a VIII-a a primit clase de început la alte şcoli’, a precizat şeful ISJ Mureş.

Potrivit şefului ISJ Mureş, în ciuda hotărârii judecătoreşti definitive, LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a şi trei clase de liceu. 

‘Situaţia este foarte simplă, noi am acordat clase de început în alte şcoli: am suplimentat planul de şcolarizare cu o clasă la Liceul Bolayi Farkas din Târgu Mureş, clasa a V-a nu am putut acorda fiindcă nu au avut clasa a IV-a, iar cele trei clase de liceu le-am acordat acelor unităţi şcolare autorizate-acreditate. Nu am putut da clasă de cult romano-catolic pentru că singura unitate şcolară acreditată pe acest cult este Liceul Bolyai Farkas. Am solicitat Liceului Bolyai (cu limbă de predare în limba maghiară, n.r.) să primească o clasă şi ne-au spus că nu pot. Cei 112 copii despre care se spune că s-au înscris la LTRC cred că totuşi sunt înscrişi şi la alte şcoli şi toată populaţia şcolară maghiară, după absolvirea clasei a VIII-a se regăseşte fie la liceu, fie la şcoala profesională. Mă întreb de unde au apărut cei 112 copii, dar cu siguranţă îi regăsim şi altundeva înscrişi’, a precizat Ioan Macarie.

Acesta a precizat că întrucât copiii nu sunt vinovaţi de situaţia creată, cei cărora au urmat cursurile la LTRC li se vor recunoaşte studiile. 

Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania a solicitat Primăriei Târgu Mureş avizarea ‘adunării publice’, la care au anunţat circa 5000 de persoane, şi a primit aprobare, fără restricţionarea traficului rutier. 

Pe paginile de socializare şi într-un manifest trimis prin fax Primăriei Târgu Mureş, în numele colectivului de părinţi de la LTRC, se cerea rezolvarea imediată a situaţiei şcolii, în caz contrar aceştia afirmând că ‘luăm în calcul nesupunerea civică şi declanşarea acţiunilor legale împotriva persoanelor dumneavoastră’. În manifest erau nominalizaţi primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, şi şeful ISJ Mureş, Ioan Macarie.

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.

Cazul înfiinţării şi funcţionării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a stârnit controverse majore în spaţiul public naţional şi internaţional după demersul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Sursa:agerpres.ro / Foto: colaj