Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 29 august. Această sărbătoare reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august, conform calendarulortodox.ro

Conform Evangheliei, Irod, în cadrul celebraţii zilei sale de naştere, ordonă tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezătorul era în temniţă din Castelui lui Irod de la Maherus. Motivul întemniţării este unul simplu: Ioan îl critică public pe Irod pentru traiul nelegiut de care a dat dovadă alături de Irodiada, soţia fratelui său. Urându-l până în măduva oaselor, aceasta îi cere fiicei sale, Salomeea să îi spună lui Irod că doreşte capul lui Ioan ca răsplată.

Tradiţii şi obiceiuri

În această zi se ţine post aspru. De asemenea, este recomandat ca să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se foloseşte cuţitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ţine post „de la cruce până la cruce”. Acest post era unul de două săptămâni, care totuşi nu este consemnat în calendarul creştin. Postul avea rolul de a îi curaţi pe toţi cei care au săvârşit păcate grave sau chiar omoruri. Cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

Sursa:realitatea.net