O Ordonanță de Urgență a Guvernului PSD publicată săptămâna trecută riscă să distrugă un întreg sector în care sunt angajate peste 2.000 de persoane cu dizabilități. Acest sector a fost creat cu un efort care a durat mai mult de 10 ani. Veteranii din branșă spun că ceea ce s-a întâmplat e un fel de #noapteacahoții, dar în domeniul întreprinderilor sociale.

Pe scurt, potrivit legii, toate firmele și companiile cu mai mult de 50 de angajați au obligația de a avea 4% din angajați persoane cu dizabilități. Companiile care nu îndeplineau acest criteriu aveau posibilitatea de a cumpăra servicii sau consumabile de la Unități Protejate, adică entități în care lucrează persoane cu dizabilități.

În caz contrar, companiile erau obligate să plătească o taxă statului. Prin Ordonanța de săptămâna trecută, Guvernul a eliminat posibilitatea susținerii Unităților Protejate și a dublat taxa pe care o au de plătit companiile către stat.

Practic, prin acest document, Guvernul a retras sprijinul major care venea dinspre companii către Unitățile Protejate și a instituit o taxă dublă pentru mii de companii.

Proiectul Ordonanței a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social (CES), dar asta nu a împiedicat Guvernul să aprobe documentul, ale cărui prevederi vor fi aplicate din luna septembrie.

Sursa:pressone.ro / Foto: colaj / Citeste mai mult.