Peste 1.600 de poliţişti de la rutieră, sprijiniți de colegii de la ordine publică, sunt prezenţi în stradă și folosesc peste 340 de aparate radar. Sunt monitorizate, în special, traseele de deplasare dinspre staţiunile turistice şi celelalte aglomerări urbane, autostrăzile A1, A2 şi A3 şi sectoarele dinspre punctele de trecere a frontierei.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la această oră, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza unor evenimente rutiere.

Pe DN13C,pe sectorul Vânători (județul Mureș) — Cristuru Secuiesc (județul Harghita), este restricționată circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 10 tone, din cauza unui podeț avariat de o viitură.

DN67C-Transalpina este redeschis în totalitate. Pe tronsonul Rânca (km 34+800, județul Gorj) — Obârșia Lotrului (km 59+800, județul Vâlcea), accesul este permis doar în intervalul orar 07:00 — 20:00, însă numai pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone. Există și restricție de viteză de 30 km/h.

S-a redeschis și DN7C-Transfăgărășan, între Piscu Negru și Bâlea-Cascadă (tronsonul kilometric 104 — 130+800, care se închide pe timp de iarnă). Pe acest sector este interzisă circulația pe timpul nopții, între orele 21:00 și 07:00, din cauza vizibilității reduse (ceață) și a fenomenelor meteorologice neprevăzute ce pot pune în pericol siguranța participanților la trafic.

ATENTIE, SOFERI! “Dintre cele 30.000 de sancțiuni aplicate în această perioadă de către polițiști, aproximativ 23.000 au fost numai la Ordonanța 195 din 2002 privind regimul circulației pe drumurile publice. Dintre cele 23.000 de sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, au fost aproximativ 300 și pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. Tragem un semnal pe această cale ca șoferii să nu conducă atunci când au consumat băuturi alcoolice”

Poliţia Română recomandă conducătorilor auto:

  • Să adopte o manieră prudentă de a conduce, fără bruscarea comenzilor vehiculelor.
  • Efectuați fiecare manevră rutieră după o temeinică asigurare şi evitați depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.
  • Păstraţi o distanţă corespunzătoare în mers, astfel încât să puteţi opri în condiţii de siguranţă dacă cel care rulează în faţa dumneavoastră frânează brusc!
  • După efectuarea fiecărei depăşiri, reveniţi pe banda de circulaţie pe care vă deplasaţi iniţial.
  • Nu acceleraţi când un alt autoturism se angajează în depăşirea vehiculului condus de dumneavoastră!
  • Folosiți luminile de avarie când încheiați o coloană care opreşte sau încetineşte brusc.
  • Pe banda de urgenţă a autostrăzii este interzisă oprirea. În caz de necesitate, aceasta trebuie să poată fi folosită de autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară.
  • Pe autostradă, acordați prioritate la ieşirea din spaţiile de servicii.
  • Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că toţi ocupanţii şi-au pus centurile de siguranţă, precum şi dispozitivele de fixare pentru copii!
  • Respectați limita legală de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

DRUM BUN!

Sursa: Comunicat Infotrafic / Foto: colaj