Una din cele mai mari pierderi la culturile agricole a avut loc luna trecută în județul Mureș din cauza unei grindini devastatoare în zona Cuci, Mica, Iernut. 1.700 de hectare de culturi au fost distruse complet, dintre care peste 700 de hectare de porumb, 300 de grâu și 270 de hectare de sfeclă de zahăr. Culturile au fost distruse în doar două ore. Grindina și vijeliile din ultimele zile au afectat mai multe culturi agricole și livezi din județul Mureș în zonele Batoș, Dedrad, Ațintiș și Gornești.

Nici un producător mureșean nu avea încheiate asigurări, deoarece asigurătorii refuză încheierea de polițe pentru zonele predispuse la calamități.

În această toamnă va începe construirea Centrului Regional Antigrindină din Transilvania. Acesta va fi localizat la Târnăveni, pentru că în zonă sunt frecvent fenomene meteo extreme. 16 milioane de lei este valoarea creditelor de angajament contractate pentru construirea și dotarea acestuia. Centrul Regional Antigrindină de la Târnăveni va proteja culturile și infrastructura din Transilvania de fenomenele extreme pe o suprafață de circa un milion de hectare.

Destul de greu de crezut, avand in vedere faptul ca banii trebuie sa vina de la guvernul PSD-ALD. Ne-am cam lamurit cu promisiunile lor.

Sursa: RTM / Foto:colaj