Safari, documentarul provocator despre turiști plecați la vânătoare de animale mari în Africa, regizat de controversatul regizor austriac Ulrich Seidl, va intra vineri în cinematografe. Filmul va rula si  Tirgu Mureș la cinematograful Arta.

‘Un lucru nu i se poate nega (regizorului Ulrich Seidl): extravaganța unui stil și a unor teme menite să destabilizeze spectatorii, până la a-i scoate din sală pe cei mai sensibili, necunoscători ai universului său’, aflăm din cronica filmului de pe Ziarul Metropolis.

Regizorul Ulrich Seidl este cunoscut pentru modul în care tratează subiecte inconfortabile. și-a făcut debutul cu un documentar, The Ball, despre organizarea unui bal în care a scos la lumină toată fățărnicia organizatorilor, lucru care care i-a adus excluderea din Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena, dar care a marcat și primul său succes.

Documentarul anterior lui Safari, În pivniță/ In the Basement, tratează subiectul fetișurilor, secretelor ascunse de oameni în beciurile proprietate privată și scoate la lumină caractere cel puțin problematice. Cu Safari, regizorul se aruncă în foc alegând un subiect extrem de sensibil: drepturile animalelor, respectiv drepturile oamenilor care aleg să le vâneze de plăcere. Seidl declară că nu s-a simțit niciodată atras de ideea de vânătoare și a ales subiectul doar pentru că voia să înțeleagă mai bine nevoia/plăcerea de a vâna.

‘Cât eram încă în faza de finanțare a filmului, niște editori TV ne-au ținut teoria că nu poți arăta publicului TV animale omorâte. și atunci ajungi să te întrebi cât de ipocrită poate fi lumea în care trăiești. De unde vine nevoia asta de a acoperi, de a cenzura, de a crea tabuuri pentru binele spectatorului? N-are cum să aibă legătură cu protejarea animalelor, ci mai degrabă cu frica de cei care protejează animalele. Protecția animalelor nu poate fi despre refuzul de a arăta animale omorâte, ci din contra: din punctul meu de vedere, protejarea animalelor înseamnă fix să arăți omorârea lor, în felul ăsta spectatorul se poate confrunta cu subiectul vânătorii’, declară regizorul.

Africa. Pe întinderile nesfârșite populate de antilope, zebre, girafe și nenumărate alte animale sălbatice, ei vin în vacanță. Turiști nemți și austrieci veniți la vânătoare conduc printre tufișuri, stau la pândă, își urmăresc prada. Trag, plâng de entuziasm și își fac poză lângă animalele ucise. Un film de vacanță despre cum e să iei o viață, un film despre natura umană.

‘În doar câteva imagini sugestive, Seidl reușește să disipeze orice posibilitate de raționalizare: că vânătoarea este un sport vechi, că ține sub control supra-popularea, că e bună pentru economia locală, că aproape toată lumea mănâncă carne. Iar atunci când cuplul în vârstă schimbă păreri în cunoștință de cauză despre mușchiulețul de antilopă elan, animalul pe care se gândesc să-l cumpere și să-l omoare, nebunia vânătorii devine palpabilă’, citim pe The Hollywood Reporter.

Safari este o co-producție Austria / Danemarca, distribuită în România de Transilvania Film.