Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va semna joi un protocol prin care va preda Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) mai multe proiecte majore de investiții în infrastructură, printre care Autostrada Unirii A8 și Autostrada A3 Ploiești – Brașov. CNIR a fost înființată pentru a prelua dezvoltarea proiectelor de autostradă și drum expres din România, în timp ce CNAIR va păstra mentenanța acestora pe măsură ce crește numărul de kilometri aflați în trafic. Astfel, joi, 27 iunie 2024, CNAIR și CNIR vor semna Protocolul de Predare – Preluare, a anunțat Cătălin Urtoi, membru în Consiliul de Administrație al CNIR.

Conform lui, acest protocol va stabili pașii ce urmează să fie parcurși pentru ca proiectul Autostrăzii Unirii A8 să fie finalizat cu succes.

Proiectele care vor fi transferate de la CNAIR la CNIR:

– Autostrada A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț (secțiunea II Miercurea Nirajului – Leghin);
– Autostrada A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni;
– Autostrada A13 Bacău – Brașov;
– Autostrada A3 Ploiești – Brașov;
– Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț;
– Drumul Expres Focșani – Brăila;
– Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu.

În ce privește Autostrada Unirii, care va lega localitățile Târgu Mureș și Ungheni, la granița cu Republica Moldova, Gabriel Budescu a declarat pentru Economedia că loturile cu finanțare din PNRR, Târgu Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Târgu Neamț au contracte de proiectare și execuție semnate și sunt în etapa derulării proiectului tehnic. Durata de execuție este de 24 de luni.

„Pentru cele șase loturi din zona de munte dintre Miercurea Nirajului și Leghin (157 km.) finanțarea va fi prin Programul Transport (2021-2027).

Dintre aceste șase loturi, pentru două loturi, Miercurea Nirajului –Sărățeni (23 km.) respectiv Pipirig –Leghin (17 km.) CNAIR a lansat în licitație contractele de proiectare și execuție.

În funcție de pregătirea caietelor de sarcini, dar și de resursa de specialiști CNIR, ne dorim lansarea licitațiilor pentru aceste patru loturi ale Autostrăzii Unirii – A8.

De exemplu, autostrada „Târgu Mureș-Târgu Neamț”, secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin (157 km.), pentru secțiunea de munte, Miercurea Nirajului-Leghin, cele șase loturi sunt în diferite etape de pregătire licitație sau lansate în procedura de achiziție pentru proiectare și execuție. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, Programul Transport 2021-2027. Valoarea estimată a investiției: 38 miliarde Lei.

În ceea ce privește autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, secțiunea Târgu Neamț – Iași – Ungheni are o lungime de 93 kilometri, iar finalizarea studiului de fezabilitate cu Acord de Mediu se estimează pentru luna august. Valoarea estimată a execuției 23,8 miliarde lei”, a spus Gabriel Budescu.

Sursa: economedia.ro / Foto: caracter informativ