Fostul inspector şcolar general al ISJ Mureş este urmărit penal de DNA pentru instigare la abuz în serviciu, după ce ar fi determinat persoane implicate în supravegherea probei de matematică a Bacalaureatului să ajute un candidat să promoveze, şi pentru două fapte de luare de mită. Astfel, el ar fi primit 3.000 de euro pentru promovarea Bacalaureatului de către o altă persoană şi ar fi cerut părinţilor unui elev căruia îi aprobase transferul să susţină un moment artistic la un eveniment.

Potrivit DNA, în perioada organizării examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2023, suspectul Sabin Pășcan ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfășurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen.

Fostul inspector general școlar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de Bacalaureat.

Procurorii mai subliniază că, pe 14 martie, după ce ar fi aprobat transferul unui școlar de la o unitate de învățământ la alta, inspectorul ar fi pretins părinților acestuia, soliști de muzică populară, susținerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale. Părinții au acceptat.

Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susținut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soți, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Inspectorul şi-a dat demisia marți, 2 august, invocând motive personale.

Totul a ieşit la iveală, după ce, la sfârşitul lunii iulie, cel care i-a dat inspectorului 3.000 de euro a încheiat un acord de recunoaştere cu procurorii anticorupţie şi a povestit cum a reuşit să obţină subiectele rezolvate la matematică pentru fiul său.

“Suspectului Pășcan Sabin Gavril i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Anterior, persoana care a remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro a încheiat cu procurorii anticorupție, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaștere a vinovăției acesta fiind de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și cu felul și cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare cu suspendare”, se arată în comunicatul DNA.

Foto: colaj (Facebook ISJ Mureș)