Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează asupra concursurilor și ofertelor fictive care apar pe rețelele de socializare, postate de către atacatori pentru a accesa date personale ale utilizatorilor, pretinzând că sunt conturi ale unor companii cunoscute.

Pe aceste pagini sau grupuri, infractorii cibernetici publică postări cu site-uri de phishing și oferte promoționale închipuite, precum această „oportunitate” de a câștiga un laptop. În plus, atacatorii se folosesc de conturi false de utilizator pentru a insera comentarii la respectivul post, care să genereze încredere și să activeze curiozitatea potențialei victime.

„Este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie. Pagina de Facebook în cauză are denumirea Emag Fans, nu eMAG și are doar puțin peste 3000 de aprecieri, ceea ce nu ar fi cazul pentru un magazin online de anvergura eMAG. Link-ul din postare duce către un site care nu poate fi un canal de comunicare oficial al eMAG: sites.google[.]com/view/officialemagfans. Textul postării este unul care nu respectă rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă”, atrag atenţia specialiştii în cibernetică.

Aceştia recomană să evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii!

Nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri. Evitați totodată descărcarea și instalarea de software din astfel de surse, precum și abonarea la anumite servicii propuse. Vă puteți infecta cu malware sau abona la servicii cu suprataxă despre care nu aveți cunoștință.

Sursa: Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC / Foto: colaj