Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deşeurilor, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Una dintre principalele prevederi ale actului normativ, care se va aplica începând cu data publicării în Monitorul Oficial, se referă la incendierea sau îngroparea deşeurilor, care constituie infracţiuni şi se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani.

A fost aleasă varianta ordonanței de urgență „pentru că nu mai putem aștepta”, iar prevederile acesteia se vor aplica imediat după apariția în Monitorul Oficial.

„În același timp, pentru abandonarea deșeurilor am venit cu o clarificare a definiției și am majorat amenzile. Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei până la 20.000, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 la 70.000 de lei”, a spus ministrul Mediului.

În ceea ce privește arderea miriștilor, ministrul a anunțat că amenzile pentru persoanele fizice vor fi cuprinse între 7.000 și 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice între 50.000 și 100.000 de lei.

MS / Foto: caracter informativ