Imagini superbe cu o turmă de zimbri în libertate căutând hrană în stratul de zăpadă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț.
”Filmarea a fost realizată de colegii noștri Marius Irimia și Mihail Busuioc în cadrul acțiunilor de monitorizare a zimbrilor în libertate”, transmite Romsilva.

Silvicultorii români au reintrodus zimbrul în România în anul 1958, după ce această specie dispăruse timp de două secole din fauna țării. Au fost create în timp mai multe nuclee, unul din ele la Parcul Natural Vânători Neamț.

Specialiștii Romsilva fac anual o selecție riguroasă a exemplarelor care vor fi eliberate în natură și, după o perioadă de acomodare, exemplarele de zimbru sunt eliberate în pădurile parcului. Numărul zimbrilor în libertate a depășit 44 de exemplare, 15 dintre aceștia fiind născuți în libertate, iar arealul lor a depășit 40.000 de hectare.

Romsilva – Parcul Natural Vanatori Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.

Parcul natural, inclus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

Sursa: Facebook Regia Națională a Pădurilor – Romsilva