Pentru moment, doar aproximativ 30 de kilometri noi de autostradă sunt daţi ca siguri că vor fi gata în acest an. Pe unele şantiere lucrările stagnează în continuare.

2021 se anunţă însă mai bogat în lucrări noi. Ministrul Transporturilor anunţă investiţii record de 8 miliarde de lei în infrastructură.

Din vară, șoferii vor putea circula pe autostradă, fără întrerupere, de la Sibiu la Cluj-Napoca. Ultimul lot lipsa al autostrăzii Sebeș – Turda, “Sântimbru – Aiud” ar urma să fie gata în iunie. Construcția tronsonului, lung de aproape 25 de kilometri, a început în decembrie 2014 și trebuia să fie finalizată, inițial, la sfârșitul lui 2016.

Pe autostrada Transilvania ar urma să fie gata, anul aceasta, un tronson de aproape 10 kilometri, între Târgu Mureș și Ungheni. Jumătate e cu profil de autostradă, iar restul, drum de legătură. Și segmentul “Chețani-Câmpia Turzii”, lung de 16 kilometri, are termen de finalizare 2021. Lucrările nu au avansat corespunzător, constructorul e în insolvență, iar contractul ar putea fi reziliat.

Anul acesta au termen de finalizare și două loturi ale drumului expres Craiova – Pitești, de aproape 40 de kilometri, dar și centura ocolitoare a orașului Satu Mare, de 20 de kilometri, din care jumătate este drum expres. Și pe centura Capitalei sunt lucrări care ar putea fi gata.

Dintre toate cele cinci pasaje care se construiesc pe șoseaua de centură a Capitalei, doar cel de la Mogoșoaia ar putea fi gata în avans anul acesta. Termenul din contract pentru finalizarea lucrării este aprilie 2022.

Potrivit ministrului Transporturilor, anul acesta, vor fi investiți 8 miliarde de lei pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare. Cea mai mare parte a finanțării e asigurată din bani europeni.

MS / Foto: caracter informativ