Începerea școlii a fost amânată în unele țări față de data prevăzută anterior. Motivul invocat este, în majoritatea cazurilor, nevoia de mai mult timp pentru pregătirea măsurilor de siguranță. Dar au cântărit mult, în asemenea decizii, și statisticile îngrijorătoare legate de pandemie.

Multe regiuni autonome din Spania au hotărât să amâne până vineri redeschiderea care trebuia să aibă loc la începutul săptămânii. Pregătirile nu erau gata.

Și Grecia amână începerea anului școlar cu o săptămână, până pe 14 septembrie. În acest caz, explicația oficială e că în țară a crescut prea mult numărul cazurilor de infectare. Măștile vor fi obligatorii și pentru profesori, și pentru elevi în spațiile închise și vor fi distribuite gratuit, atât în școlile publice, cât și în cele private, o decizie pentru care sunt alocate 6 milioane de euro.

În conferința de presă organizată pentru comunicarea acestor hotărâri a fost lansat și un apel neobișnuit pentru familiile cu copii.

Niki Kerameus, ministrul Educaţiei din Grecia: “Îndemnăm familiile aflate în vacanţă să se întoarcă imediat, pentru a limita mişcările persoanelor asimptomatice şi a ajuta la stabilizarea imaginii globale a epidemiei”.

Redeschiderea școlilor publice din metropola americană New York a fost amânată cu 11 zile, până pe 21 septembrie, potrivit unui acord între autorități și sindicate, care au cerut măsuri suplimentare de protecție împotriva COVID și, în primul rând, garanția unor testări periodice.

Părinții și copiii sunt atenționați însă că oricâte măsuri de siguranță s-ar lua, nimeni nu garantează că școala e un mediu cu risc zero de contaminare.

Foto: caracter informativ