Ieri seară, a avut loc un incident pe platforma combinatului Azomureș, remarcat în aproape tot municipiul Tîrgu Mureș prin bubuituri puternice, zgomot infernal și flăcările din furnale vizibile de la mare depărtare.

În urma incidentului, compania Azomureș a emis un comunicat în care preciza că “în urma înregistrării unui eveniment tehnic neprevăzut la una dintre instalațiile de pe platforma Azomureș, în următoarele ore se poate sesiza un nivel mai ridicat al zgomotului ambiental (…) Ne cerem scuze pentru eventualul disconfort creat”.

În această seară, cei de la Garda de Mediu Mureș au emis și ei un comunicat pe care-l redăm integral în rândurile de mai jos. Aceștia precizează că s-a evitat o explozie majoră, menționând că poluarea este oarecum legală în aceste situații.

“În data de 28.06.2020, conform unui comunicat transmis de AZOMURES SA și a notificării către instituția noastră, din cauza unei defecțiuni apărute la instalația Amoniac 4, in jurul orei 16:00 a fost necesara oprirea acesteia și expandarea în atmosfera a gazului de sinteza existent în instalație tocmai pentru a se evita producerea unui accident major cu repercusiuni grave.

Menționam încă o data faptul ca, pe perioada opririlor accidentale și a pornirilor instalațiilor, atât autorizația integrata de mediu în baza căreia funcționează AZOMURES cât și BAT-urile existente, permit depășirea valorilor concentrațiilor maxime admise pentru anumiți poluatori tocmai pentru a se evita producerea unor accidente majore (de exemplu explozii datorate acumulărilor de gaze la presiuni mari în instalații) care pot avea repercursiuni grave.

Conform declarațiilor reprezentanților unității, se spera ca după ora 16:00, procesul de pornire sa se finalizeze și instalația sa intre în parametrii normali de funcționare, astfel încât și disconfortul fonic resimțit sa fie eliminat“, se precizează în comunicatul Gărzii de Mediu Mureș.

MS / Foto: caracter info