Daca e prea frumos sa fie adevarat, atunci…

Evoluţia tehnologiei, apariţia telefonului mobil, a internetului, pe lângă aspectele pozitive pe care le imprimă societăţii umane prin înlesnirea comunicării la distanţe mari, costuri reduse, implică şi părţi negative care interferează cu mediul infracţional. Vorbim astfel de apariţia infracţionalităţii în mediul virtual, precum şi de comiterea de infracţiuni prin intermediul telefonului.

În vederea preîntâmpinării ipostazei de victimă de această natură, populaţia trebuie să fie mereu în actualitate cu diferitele forme pe care infracţionalitatea, fenomenul infracţional le îmbracă.
Spaţiul virtual a devenit un loc în plus de comitere de acte infracţionale, pentru  escroci!

Cum acţionează?

Autorii postează diferite anunţuri pe site-uri de profil, la preţuri foarte bunedeosebit de atractive, cu privire la vânzări de produse (autoturisme, utilaje agricole, echipamente electro-casnice, etc), vânzări de pachete turistice, pachete în domeniul IT care îţi conferă deprinderile necesare pentru a munci de la domiciliu, online şi a obţine profituri consistente, etc.
Odată contactaţi de victime, infractorii le îndrumă să depună diferite sume de bani, sub formă de avansuri, pentru garantarea cumpărării produselor.
Sumele de bani depuse ajung să fie ridicate de infractori care nu mai dau curs tranzacţiilor promise.

FII VIGILENT! NU TE LĂSA ÎNŞELAT!

•    Când cumpăraţi online de la alte persoane, nu trimiteţi banii în avans. Dacă este posibil folosiţi un serviciu cu plata ramburs!
•    Nu oferiţi informaţii de pe card dacă site-ul nu foloseşte o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică!
•    Examinaţi feedback-ul vânzătorului oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el!

IPJ Mures